Mikael Arvidsson
Sambiblioteket, Härnösand, till den 2 juli

Nosande närvaro
När Torgny Åström, konstvetare och tidigare konstpedagog i Härnösand, invigde Mikael Arvidssons utställning ”Djur och odjur” i Sambibliotekets konsthörna, associerade han Mikaels naturbilder på djur och ispimplande pojkar med Kerstin Ekmans naturlyriska mästerverk ”Hunden” och ”Urminnes tecken”. Samma nosande närvaro kan man känna i båda deras gestaltningar av naturen. Den andas och det lyser inifrån med ett lätt gulaktigt sken även i fullt snöoväder.Mikael Arvidsson, Älg, emalj


Mikael berättar om vintern han tillbringade i Göteborg. Det snöade oavbrutet och han hade ingenstans att ta vägen med sitt måleri. Det var då han började använda sig av snötäcket; ritade bilder och fotograferade dem sedan, för att slutligen ha dem som grund till sina emaljer.
Mikael är en naturmänniska. Han kommer ursprungligen från Lycksele och känner helig förbannelse över allt prat om utskjutning av våra rovdjur, speciellt varg, lo och björn. Även den katastrofala utfiskningen av torsk utmed Norrlandskusten gjorde honom arg och lessen. Trots att det har gått ett tjugotal år har torsken ännu inte återvänt.

På Mikaels emaljer, och även hans screentryck, tassas det försiktigt på snön, djurens blöta nosar känner vittring och de små vinterklädda pojkarna pimplar helt ensamma på gulvita isar. Det snöar oftast ymnigt. En älg simmar förbi och det är tyst och mycket vackert.

Text och foto: Karin Lundquist
2010-06-16