Nathalie Fougeras och Maria Bjurestam
LAB gallery
Laboratoriegalleri och ateljékoncept

Knivskärargränd, Sollefteå
4 - 28 februari 2010

Multikonst i Sollefteågalleri
Det är premiär för nyöppnade LAB gallery i Sollefteå och franska konstnären Nathalie Fougeras har bjudit in Maria Bjurestam, lärare på konsthögskolan i Umeå, att ställa ut och tillsammans med henne utforska galleriets alla vinklar och vrår, leka med de franskimporterade låneorden i svenskan och låta galleribesökarna uppleva sin egen kroppslighet i rummen med de strategiskt utplacerade speglarna.
Det är skirt och mycket vackert med rosatonade dagrar i videobilderna, som skiftar fokus i de oväntade kombinationerna av vitmenade väggar, tak och vattenledningsrör.Nathalie Fougeras i nyöppnade LAB Gallery

Tanken är att bjuda in en ny gäst för varje månad. Nathalie har redan valt ut vårens medutställare. Efter den pågående utställningen med Maria Bjurestam blir det i tur och ordning poeten Kabina Karlsson, performanceartisten Robert Nilsson, ljudkonstnären Björn Eriksson och kompositören Anders Berggrén. Alla har de lämnat smakprov ifrån sig på de CD skivor som redan nu finns till avlyssning i galleriet.
På hemsidan http://www.lab-gallery.com kan man följa hur samarbetet mellan de olika konstnärerna utvecklas och där uppmanas man också att skicka in videofilmer om man vill vara med i en kommande performance i galleriets skyltfönster.
Varje fredag är det experimentell live-musik i galleriet och till hösten kommer den franske konstnären Andres Lozano och norske ljudkonstnären Leif Inge till Knivskärargränd. Det som tidigare var en kollektivdriven butik med konsthantverk har Nathalie Fougeras förvandlat till ett spännande multikonstnärligt galleri med uppkoppling till pågående konstexperiment i övriga världen!

Text: Karin Lundquist
Foto: Jonas Lundquist

Volym 100215