Erik Lindahl
Blue Shots, fotografier om blues
Fotomuseet, Sundsvall, till 20 mars

Två högkvalitativa utställningar presenterar Fotomuseet under februari och mars, med det svartvita fotografiet i högsätet väl interfolierad i den snötunga vinter vi nu upplever utanför fönstren. Förutom den stora utställningen Tio Fotografer (som Volym återkommer till) visas fotografen Erik Lindahls amerikanska odyssé Blue Shots, med ett urval bilder ur hans uppmärksammade bok med samma namn.



Erik Lindahl, Richard´s Playhouse, Jackson, Mississippi 1980.


Erik Lindahl började fotografera bluesen på 70-talet när American Folk Blues Festival arrangerades i hans hemstad Göteborg. Därefter och på 80-talet åkte han till USA för att på plats tränga in i denna musiks vardag. Han besökte söderns Mississippi, Texas och Lousiana, Chicago i norr och Los Angeles i väster. Han fick tillfälle att dyka ner i bluesens källor och följa musiker på spelningar, i hemmamiljöer, på klubbar och i den vardagliga miljö som omringar bluesen. Hans bilder lägger också mest tonvikt på den sociala betydelse musiken har och har haft i den ofta tuffa ekonomiska verkligheten på sina håll. Musikens och dansens glädje, innerlig och svettig gemenskap på klubbarna, men även dess motpoler ensamhet och längtan går som en vibrerande tråd genom fotografierna. I bilden ”Richard´s Playhouse” tagen 1980 i Jackson, Mississippi, ser man en ensam servitris med blicken någonstans i fjärran, kanske ser hon sitt liv i bluesmusikens blixtbelysning. Men det är också en bild mättad med värdig elegans och sober komposition. I en annan bild ses Lowell Fulson på väg att öppna en hotelldörr, även där är fotografiets estetik i mötet mellan form och innehåll det som lyfter bilden snäppet över det rent dokumentära. Även om man ser Erik Lindahls utställning som reportagebilder från bluesens värld, är det ändå fotografiernas sensibla spel i gråtoner, rytm och komposition som är behållningen. Detta märks särskilt om man bläddrar i den bok som utställningen bygger på, Blue Shots (Journal). Boken, som blev vald till förra årets svenska fotobok, har ett ockragult omslag som snyggt binder in de bildspäckade sidorna. Här kan man verkligen säga att man mera fingrar på fotografier än bläddrar i en bok. På något sätt går man rakt in i den heta smältdegeln, som i bluesen.

Kan man då fotografera blues eller musik över huvud taget? Knappast om man tar frågan bokstavligt, men man kan ta bilder på de känslomässiga avtryck som musiken ger. Bluesens karaktär av vemod eller rå insikt kan också hittas i Erik Lindahls miljöskildringar, som i den urbana stämningen på gatan Rosevelt Road & West Lake Street eller i den bleka dagern utanför Little Blues Caffa i Indianola, Mississippi, någonstans ”off the records”.

Text och foto: Jan K Persson
Volym 2010-02-08