Studio Bruté: Likboden
Måleri, teckningar, videoinstallationer av
Christian Godin, Henrik Westman och Jennifer Spångerud
Galleri Granen 30 januari–17 februari

Tre unga på Granen
Christian Godin, Henrik Westman och Jennifer Spångerud är mycket unga och i deras konst avtecknar sig samtiden. De har döpt sin utställning till Likboden efter sin ateljé i det före detta bårhuset på Sidsjöns sjukhusområde. Men likboden är någonting gammalt, någonting historiskt. De unga konstnärerna tar tag i 1900-talshistorien, förändringarna, reformerna, och frågar sig om det egentligen blivit någon utveckling.Studie av en invit. Olja på duk, Christian Godin


I mitten av rummet finns tre videoinstallationer på temat reformer av Christian Godin och Henrik Westman. I den första framträder den japanske författaren Yokio Mishima, som begick harakiri 1970 efter en misslyckad statskupp, i den andra är det Röda Khmererna som offrar människor. Den tredje är inspelad på Sidsjöns sjukhus. En man orerar om hur livet där kan ha tagit sig ut. I den bakomliggande ljudmattan hörs vrålen från Anneliese Michel, en tysk kvinna som trodde att hon var besatt av demoner och utsattes för exorcism. Här börjar det handla om existensens villkor. Vilka är vi, och varför?
Jennifer Spångerud visar tuschteckningar i serieliknande stil och ett stort, oroväckande collage: Vad har du gjort i natt? Det sitter en flicka där. Vad har hon råkat ut för? Vad döljer sig bakom hennes mask av osårbarhet?
Mycket hos Jennifer Spångerud handlar om natt och sovande. I teckningen Sömndiagram läser hon av sin sömn under några dygn och i Nattliv presenteras de underliga varelser som befolkar natten. Till slut, i bilden ”Jag är get” tar de där andra över och människan blir en get.
Christian Godin målar olja i stora format. Hans tre målningar i serien ”Man looking at a woman” är grovhuggna, råa, ansiktslösa. Från tavlorna ner mot golvet rinner svart färg, som om någonting har gått sönder. Relationerna är fysiska. Människor möts utan att nå varandras innersta.
Också i Henrik Westmans digitala collage ”Den lille stöveln i skogen” är det någonting som gått sönder. Rött blod rinner ur en gosses ögon, panna och mun. Det är starkt och otäckt.

Text och bild
Karin Kämsby Volym 100202