Sundsvalls museum
Sundsvalls konstskola 40 år
Lärarutställning
Pågår till 26 april

Pompeji. Foto: Jan Grubb

Lärare visar vad dom kan
Sundsvalls konstskola fyller 40 år i år och det uppmärksammas med en lärarutställning på Sundsvalls museum.
Det är första gången skolans lärare ställer ut tillsammans och det är bara att gratulera deras elever. I många sammanhang innebär lärarrollen att det egna skapandet förträngs, men de här åtta lärarna vågar visa upp sin konst. Och flera av dem bjuder på sidor av sig själva som kanske inte är så väl kända.
Skolans ledare Jan Grubb överraskar med en serie starka, svartvita fotografier med motiv från bland annat Italien, Paris och Stockholm. Bilderna är tunga och samtidigt självklart enkla. Betraktaren dras in i dem och finner vila bland monumentala trädstammar, åldrigheten i Pompejis ruiner eller ljuset i slutet av gränden i Gamla stan.


©Fredrik Nordin/BUS 2009. Akryl.

Fredrik Nordinär en tidigare elev på skolan som bor i Stockholm och undervisar i måleri. Hans organiskt krälande figursågade målningar i akryl ser ut att vilja lämna väggen och krypa ut i rummet. Mittemot hans färgglada och nästan kräkäckliga bilder hänger en sofistikerad, stor fotoprint i gråtoner med en klättrande kvinna av Eva-Leena Skarin. Lite längre bort finns hennes verk Dans. Det är ett eller flera fotografier som skrivits ut och monterats som små röda rutor där dansens rörelser virvlar innerst inne. Eva-Leena Skarin undervisar i tredimensionell form på skolan.


©Caroline Ring/BUS 2009 "Vriden liggande torso"

Det gör också före detta eleven Caroline Ring. Hon har gjort installationen Ung och vacker där en helfigursspegel omges av mängder med smink. Hon visar också upp ett par små skulpturer, till exempel en vriden, liggande torso.
Annakarin Wennberg från Kälarne är lärare i krokiteckning och medverkar med naturbilder i akvarellteknik. Äventyrs- och resefotografen Peder Sundström som undervisar i foto, dras till det abstrakta och mönsterbildande. Här finns närbilden på en halmhatt där flätningens mönster tar över hela bilden, husfasaderna i Monaco som fyller bildytan med sin uppåtrörelse och de kontrasterande rutorna i en stenläggning. Lite påminner det om Andreas Gurskys bilder som kan ses på Moderna museet i vår.
Jan K Persson, vars fotografier just nu visas på Galleri Rostrum (www.rostrum.nu) i Malmö, visar nya målningar i akryl. Det är landskap i mörka toner ibland upplysta av någonting okänt, som i Gult moln. Kulle med brunt fält griper tag med sitt uthärdande av landsbygdens stillhet. Det finns ett lugn i bilderna, en doft av jord och hederligt måleri.
En hel liten avdelning på utställningen upptas av Johan Mauritzsons skrotskulpturer och hans kamp för att gestalta sin nära-dödenupplevelse. Vad händer den dag den traumatiserande upplevelsen släpper och det blir dags att gestalta någonting annat? Ett tecken på att någonting nytt kan vara på väg är diptyken Gryning och Skymning, två nästan identiska, mörka målningar vars himlar antingen ljusnar eller mörknar.

Karin Kämsby

090401