Örjan Östlund
Kramfors konsthall, 7 februari - 3 mars 2009


© BUS/2009 Örjan Östlund, Utsikt från Rödklinten, olja.

Många av de stora oljemålningarna, akvarellerna och litografierna i Örjan Östlunds utställning på Kramfors konsthall, är rödmarkerade dvs. redan sålda då det är en vecka kvar av utställningstiden. Det är tydligt att det är bygdens son som ställer ut och att han kan sitt landskap och sina köpares preferenser. Motiven känns igen med sina uteslutande naturvyer hämtade från Ångermanland. Det är Utsikt från Omneberget, Motiv från Rotsidan, Vy från Gaviksfjärden och vårvinter, höst och sommar som avlöser varandra på konsthallens väggar. En av litografierna har Lappländskt motiv. Även den är rödmarkerad. Oljorna är stora och vilda i höst- och forsande vårflodsfärger medan akvarellerna och litografierna har en något lugnare och blekare framtoning.


© BUS/2009 Örjan Östlund, Vinter i Fällsviken, litografi.

Tydliga spår av tidigare Ångermanlandsmålare, som Helmer Osslund så klart men även Tage Nordholm och Johan Lundgren, går att urskilja i Örjan Östlunds måleri. Alla med samma djupa förankring i folksjälen. Möjligen är färgvalet något skarpare hos Örjan Östlund då han använder cyklamenrött och limegrönt på större ytor än mästarna gjorde.

Örjan Östlunds konst är lätt att ta till sig, har hög igenkännbarhetsfaktor och passar säkert perfekt över soffan i vardagsrummet!

Text: Karin Lundquist
Foto: Jonas Lundquist
2009-03-02