Tre generationer Andersson-Theselius
Galleri Kläpp i Näsåker
www.alvaroiklapp.com
Utställningen öppen alla dagar i juli kl 11-18

Konstnärsparet från Stockholm Pär Andersson och Astrid Theselius har bott många år i Lidgatu, Sollefteå, och hunnit etablera sig som erkända konstnärer framförallt kanske inom kyrkokonsten. De ser något gammaltestamentliga ut. Han med sitt långa vita skägg och hon med svepande långkjol. Många barn och barnbarn har de också begåvats med. Ett av barnen, Mats Theselius, är en av våra främsta möbeldesigners. Han har bl a gjort stolar i älgskinn och näver, en gul specialbokhylla för tidskriften National Geographic och en mycket genomtänkt eremitkoja för den som vill vara i fred.
På Galleri Kläpp (ligger alldeles vid infarten till Näsåker, mitt emot Flintabaren) visas nu konst av paret Andersson-Theselius och deras stora familj. Allt är förstås inte av samma goda kvalitet. Man förstår att det heller inte varit tanken utan mer att ge en brokig, kreativ mångfald och bredd.©BUS/Pär Andersson 2009


Mats Theselius "Morotshållare" är en finurlig skapelse, som kan vara bra att ha vid morotsätning och Pär Anderssons porträtt i olja på duk av sig själv och hustrun Astrid, kallad Tesse, i unga år ger en känsla av frid och innerlig gemenskap.
Deras dotter, konstnären Johanna Birkelands olja på pannå ”Tjej med hund”, som jag tycker mig känna igen från basutställningen på Orrehuset i Sollefteå, är ett skickligt måleri med flickans röda kinder i vinterblåsten. Barnbarnet Isabelle Theselius visar en animerad film ”Lolita dricker”. Hon är nog den av de yngsta som tycks vara på väg att hitta ett eget konstnärligt uttryck. Det är fin rytm och häftiga bilder till musiken i filmen.Isabelle Theselius animerade film ”Lolita dricker”


Det finns inte så mycket mer att säga om denna till synes i all hast sammanställda och hängda utställning. Jo, kanske att det verkar vara en bra idé att ha konstutställning tillsammans med god mat och fantastisk utsikt över blånande berg och hästhagar.

Karin Lundquist (text)
Jonas Lundquist (foto)
Volym 090713