Galleri Granen
She Wolf av Sara-Vide Ericsson
Samt verk av ett 30-tal lokala konstnärer
30 maj–27 juni
Trädgårdsgatan 17, Sundsvall
 
Galleriets logotyp av
Hans Roger Östlin.

Konstintresserade samlades på Granen
Ett nytt konstgalleri, Granen, invigdes i stenstan i Sundsvall på pingstafton. Inbjuden gästutställare var Sara-Vide Ericson som visar målningar och teckningar ur projektet She Wolf. På plats vid invigningen fanns också konstprofessorn Lars Vilks.Branden av Karl-Peter Hilli


I galleriet visas verk av ett 30-tal sundsvallskonstnärer. Efter många års kamp har dessa, oftast yngre och av konstvärlden kanske ej konsekrerade (invigda) konstnärer, i samarbete med Medborgarskolan, lyckats skapa Galleri Granen. Lokalen ska också fungera som kurslokal och verkstad för screentryck med mera. Galleriets invigning på pingstafton var nog så konsekrerad och det vällde in konstnärer och konstintresserade.
– Har vi samtidskonst i Sundsvall? Samtidskonst vad är det?, löd Lars Vilks motfrågor när jag frågade varför han kommit till Granen. Sedan berättade han om sin videomusikal Dogs som skulle ha visats på rockklubben Pipeline i Sundsvall i höstas, men som stoppades.
– De slutade svara på mina mejl. Musikalen var väldigt oskyldig men bara jag visar mig framkallas minnet av bråket om Muhammed-rondellhundarna. Jag kom in i frågan som en oskuldsfull jungfru men blev mordhotad och inkastad i en bombsäker bil av Säpo. De rådde mig att inte åka hem men jag valde att inte följa rådet.
– Problemen med hat och främlingsfientlighet är i sig inte svåra att lösa men så länge muslimer används som slagträn i den politiska debatten går det inte. Men de är människor som vi.
I musikalen Dogs (titeln anspelar på Cats) har han bland annat klippt in Jan Guillou, Al-Qaida med flera och låter dem sjunga sina åsikter.

 

Bror Högbom.

En drivande kraft bakom Galleri Granen, döpt efter Medelpads landskapsblomma, är Bror Högbom.
– Det började med att jag fick jobb på Medborgarskolan, säger han. Verksamhetschefen Britta Mörée, frågade om jag kunde dra i gång musikprojektet Skogen Studio under järnvägsstationen.
Nu finns det en musikförening, Urskogen, med 200 medlemmar och 16 band som spelar där.
– Galleri Granen kom till eftersom alla musiker frågade efter screentryck på tröjor. Många musiker är konstnärer också så vi sökte pengar till screentrycksverkstad men kommunen ville inte stödja kommersiell verksamhet, säger Bror Högbom.
Under stationshuset byggs nu också en studio för digital filminspelning och animation.Sundsvallskonstnären och musikern Björn Gimstedt diskuterar med Lars Vilks.

 

Vid 14-tiden på eftermiddagen drog Lars Vilks igång en timmes föreläsning i konsthistoria.
– Vad är konst, inledde han retoriskt och slog sedan fast att konst är det som konstvärlden kallar för konst.
– Bra konst är det som konstvärlden kallar för bra konst. Och det som slår i konstvärlden är sex, våld och skadade djur.
Den som vill få reda på hur enskilda artister står sig i konkurrensen fick tipset att gå in på www.artfacts.net Där rankas 140 000 konstnärer från hela världen utifrån vilket intresse de väcker hos konstmuseer och gallerier.
Sedan följde en historielektion om samtidskonsten, där alla medel är tillåtna för att skildra och kritisera det sociala livet och där den relationella estetiken vill blanda in åskådaren i verket. Måleriet, denna otidsenliga syssla, ifrågasattes med en blinkning till alla de närvarande utövarna av denna konstart.
– Ingen skulle måla Obama i ett nyhetsprogram på TV. Det går inte att göra ett nytt måleri, det tog slut med Jackson Pollock. Allt bygger på referenser och den som målar i dag måste orientera sig.Lars Vilks föreläser om samtidskonst på Galleri Granen


Lars Vilks gav också exempel på vilka referenser han ansåg fanns bakom Sara-Vide Ericsons verk She Wolf som upptar ett eget rum i Galleri Granen. Verket består av teckningar och en serie stora målningar av henne själv med olika killar. På en är hon en ensam varulv i gul kjol omgiven av skugglika varulvsfigurer. Allt andas sex och kåthet och är resultatet av ett projekt där konstnären målade de förhållanden hon hade med olika män under ett år. Samtidigt hade hon ett maniskt behov av att teckna varulvar och upptäckte så småningom att de två projekten hörde ihop. Hon forskade i historiska varg- och varulvsmyter och fann att det döljer sig en kvinna, en Lupa (slang i latinska språk för hora, slampa) i dem. I She Wolf träder denna kvinnliga varulv fram.Utan titel (Varulvarna), Olja på duk, Sara-Vide Ericson 2008


För mig handlar She Wolf om tillblivelsen av ett kvinnligt subjekt. Sara-Vide Ericson går in i den unga nutidskvinnans sexuella utsatthet och sårbarhet men går ut ur detta tillstånd förvandlad till någon som gör egna val. Det är modigt, starkt och inspirerande.Sara-Vide Ericson. I bakgrunden två av hennes målningar i varulvsprojektet.


Sara-Vide Ericson kommer från Bollnäs. She Wolf var hennes examensarbete på Konstakademin i Stockholm och ställdes ut där i november förra året. Närmast ska hon till Kina på ett sex månader långt residens.

 

Text och foto: Karin Kämsby

090604

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkiv