Dagny Enberg
Kramfors Konsthall
8 aug - 1 sept 2009

Dagny Enberg låg sist på försommarens Konstrunda i Nordingrå. Hon var den som bodde allra längst bort, närmsta granne med Villa Fraxinius i Salsåker. Det var när Kramfors Konstförening med ordföranden Svante Nilsson i spetsen kom på ateljébesök hos henne som kontakt uppstod och hon bjöds in att ställa ut på Kramfors Konsthall. Det var första gången för hennes del på hemmaplan och första konstutställningen som invigde Konsthallens nyinköpta, mycket praktiska, vita väggar på hjul.


Han älskade livet...


Dagny Enberg har ett passionerat förhållande till konst och har prövat på flera olika uttrycksformer: textil, keramik, collage, olja och akvarell. Inspiration har hon hämtat från bland andra van Gogh, som visar sig i ett solrosgult textilcollage. Hon har även vågat sig på att göra egna egyptiska kattmumier. Kanske med sina egna katter i bakhuvudet. Även något från Modiglianos porträttbilder tycker man sig ana i oljemålningarnas uppställningar och färgval. Påfallande många av ansiktena på väggarna ser ut att ha haft konstnären själv som modell med gröna, sneda kattögon, fräcka frisyrer och romantiska utstyrslar.


Egyptisk katt

Det mesta i Dagny Enbergs konst utstrålar som sagt skaparglädje, en slags "må gott känsla" som inte kräver så mycket av betraktaren. Därför tycker jag nog att det intressantaste i utställningen är de strama bildcollagen som pockar på en annan uppmärksamhet, samt lerkatternas inbjudande rundning.

Text: Karin Lundquist
Foto: Jonas Lundquist
Volym 2009-08-14