Christian Poignant
Måleri
Galleri Art on 99, Sollefteå
t o m 28/3

MÄSTERLIGT LANDSKAPSMÅLERI

Hur många landskapsmålare har man inte sett genom åren, som osjälvständigt följt i de storas välkända spår? Speciellt kan man väl säga att Helmer Osslunds skugga har lagt sig tungt över, kanske framför allt, de norrländska amatör- och proffsmålarnas naturrvyer i akvarell och olja. Landskapsmåleriet har med tiden blivit en trött och tråkig genre med alldeles för många upprepningar av entusiastiska men inte fullt så begåvade konstnärer.
Överraskande är det därför att möta Christian Poignants abstrakta landskapsmåleri, som just nu visas på den nya adressen till Galleri Art on 99. Det var ateljékompisen i Midsommarkransen, Johan Persson, som med sina dekorativa fågelmåningar invigde det nystartade galleriet förra året och det var han som sammanförde galleriägarna med Christian Poignant.


©Christian Poignant/BUS 2009 "Is-smälta"

Man blir både glad och imponerad av en sådan här utställning. Det känns som om Christian Poignant vidareutvecklat och gjort landskapsmåleriet rumsrent igen. Hans egna landskap är Emån i Småland och skärgården i Stockholm. Där har han sina hemadresser. Men inspirationen skulle förstås lika gärna kunna ha hämtats från Norrlands kust- och inland, dvs Ångermanland. De blånande bergen, brunsvarta skogspartierna och vitheten i snön med dagsmejans smältvattensporlande finns med i de tre stora målningarna med titlarna Vik, Is-smältning och Vårvinter. Det är suggestivt och ger ett lyriskt närmast kontemplativt tillstånd vid betraktandet.


©Christian Poignant/BUS 2009 "Vik"

Landskapen känns välbekanta. Det går att tolka in sina egna, inre vyer och göra sig väl hemmastadd. Samtidigt kvarstår dock en känsla av gåtfullhet. Detta är ingen specifik ortangiven Vik, Is-smältning eller Vårvinter utan mer en allmän upplevelse av just detta.
Christian Pognant använder sig av en teknik som går ut på att stryka tjockt med färg, lager på lager. Efteråt skrapar han fram färgfälten och låter på vissa ställen pannåns grundering skymta fram.
I utställningen finns även en serie mindre bilder där han experimenterat med digitalt collage. Pigmentsjok har dragits ut över svartvita foton som sedan tryckts ut på papper av mycket god kvalitet. Det är säkert en rolig och intressant idé, som går att göra mycket mer med, men i utställningen tillför den inte så mycket.
Här är det framför allt Christian Poignants landskapsmåleri som är styrkan. Och i det kan man inte säga annat än att han är mästerlig!

 

Karin Lundquist(text)
Jonas Lundquist(foto)

090316