VOLYM
  

TVÅ FOLKKÄRA KONSTNÄRER

NYA MAGASINET i Ramvik
28 JUNI - 15 AUG 2008
Tomas Skimutis, Ramvik
Ulf Lundkvist, Norrköping


 

 

Trots att Tomas Skimutis inte har annonserat i tidningarna om sitt nyöppnade galleri Nya Magasinet, så fylldes det snabbt med grannar, jobbkontakter, kompisar, släkt och vänner då det var vernissage härom veckan på hans och Ulf Lundkvists gemensamma utställning . Ordet hade gått, från mun till mun, och en uppsluppen, glad stämning spred sig då besökarna vandrade runt och beundrade utsikten, den uppmurade skifferspisen, tittade i läppstifts-, fågel- och giraffspeglarna, öppnade dörren till kondorskåpet och drog ut lådorna i naturbyråerna, de med vridna, gråskrovliga framsidor och lådor i lent putsad ädelträ. Alla Tomas Skimutis träskulpturer är ytterst välgjorda, skickligt snidade och utsökt målade. Dessutom har de oftast en tydlig funktion, man kan se vad de föreställer och vad de ska användas till, och såklart har de alla ett skimutiskt avtryck med hans mycket speciella humoristiska knorr.


©Tomas Skimutis /BUS 2008

Humoristisk knorr har även Ulf Lundkvist. Har man följt hans seriestrippar genom åren i DN så vet man hur det ser ut i Nollberga och säkert tillhör man då fansen och kan inte längre se en enslig skogsväg i solnedgången, en ensam korvkiosk eller stora håriga näsor utan att associera till den korvliknande varelsen Assar och hans gäng. Alla dem som hänger på favorithaket "Lilla feta fina vita tjocka voffsingen", ”Gyllene såsen" eller den allra senaste baren nere i Nollbergas hamnkvarter "Döda hunden" . För den som vill fördjupa sig i nollbergarnas kokkonst finns det numera en receptsamling som kort och gott heter Assars kokbok (Prisma). Recepten där är faktiskt helt användbara.

I Nya magasinet ställer Ulf Lundkvist ut akvareller målade på stora kräppappersark i dova färger och små torrnålsetsningar i svartvitt. Allt är upphängt i samma gråslitna klädnypor. Landskapet och motiven känns igen från seriestripparna. Det är de övergivna folkparkerna och fotbollsplanerna, den ensamme hunden Roy, ett förvirrat får på en kulle och som tillägg ett gäng mystiska män från mordkommissionen, trenchcoatklädda och med neddragna hattar, som intar Nya Magasinets väggar.


©Ulf Lundkvist/BUS 2008

Konstfackskompisarna Tomas Skimutis och Ulf Lundkvist har hängivna skaror av trogna supporters. Det märks på vernissagen att de är folkkära och att många gärna vill ha en skimutis eller en lundkvist på väggen hemma. Och faktiskt är de båda konstnärerna ganska lika varandra också med sina gråsprängda hästsvansar och glada ögon.

 

Karin Lundquist (text)

Jonas Lundquist (foto)