VOLYM
  

Kramfors konsthall, till 5 feb.
Olof Ahlström

Den i Sundsvall verksamme konstnären Olof Ahlström var ledare för det uppskattade och uppmärksammade Lägdaprojektet Hangar i Konsthall 4 (Tibnor) i Sundsvalls inre hamn förra året. Jag vet inte om man kan kalla honom för ganska färsk som konstnär, men han gick ut ABF:s konstskola i Umeå 1996 och har sedan dess hunnit med åtskilliga konstprojekt och utställningar.


© Olof Ahlström, "Vy"

Sedan någon vecka hänger hans målningar vilka han egentligen vill se som skulpturer i Kramfors konsthall. Och det stämmer, det finns en känsla av tredimensionalitet i Olof Ahlströms målningar. Runt kanterna har han låtit färgen rinna ner och bilda ett slags ramverk. Färgerna går över lag i flera nyanser av brunt mot rostrött och ärggrönt. Ytorna är poriga och skrovliga. De har titlar som Dån, Lucker, Röstö och Härd I-IV, vilket antyder jord och förgänglighet.
Två av målningarna har titeln Vy. I den ena vyn kan man ana ett disigt landskap med visst underljus. I den andra finns klart föreställande, lätt valhänt tecknade och spretiga, träd och strandkant. I den som benämnts Cinje har en cirkel och en linje smälts samman till en enhet.


© Olof Ahlström, "Cinje"

Utställningens målningar ger intryck av en konstnär som undersöker sina färgers möjligheter, vänder och vrider på textur och form men ännu inte riktigt hittat sitt uttryck. För betraktaren har de symmetriska rektangulärerna på konsthallsväggarna en viss sövande effekt. De jämnstora ytorna går lätt ihop och bildar en lätt krackelerad och brunmurrig enhet.

Text och foto: Karin Lundquist
2008-02-01