VOLYM
  

Nils Olof Hedenskog
Circular Song
Sundsvalls museum
7 juni–24 augusti

Tar över rummet
Nils Olof Hedenskog är sommarens konstnär i Kulturmagasinet i Sundsvall. Hans projekt Circular Song påverkar hela anläggningen och skapar en säreget vibrerande atmosfär. Redan från E-fyran syns målningen Circles in the round, där den hänger högt upp mot glastaket.

I entréhallen möts Kulturmagasinets besökare av målningen Circular Song II. Den som sedan vänder näsan till höger och tar sikte på utställningshallen ser genast Cricular Song 1, en pendang till målningen i entréhallen. Och vid den anblicken borde besökaren, som ett välriktat skott mott
mitten av en måltavla, dras in i utställningen och
ta sig tid att vandra runt i den.

Alla de här målningarna liknar måltavlor, sådana som används vid skytte. Cirkel efter cirkel strävar med allt snävare radie mot en mittpunkt. Men den traditionella måltavlans svarta och bruna färger har ersatts av Nils Olof Hedenskogs enorma kompositioner i regnbågens alla nyanser, och fler därtill.


©Nils Olof Hedenskog /BUS 2008 "Circles in the round", 2007. Akryl, högtrycksspruta

Utställningen, vars titel associerar till musik och ljud, bygger på ett färg- och formexperiment som konstnären arbetat med de senaste fyra åren. I sin pressinbjudan skriver museet att målningarna “är utvecklade i motsatspar och spänningsfälten dem emellan framkallar märkligt nog ett imaginärt ljudande”. Och det är sant, det är som att det vibrerar av färg i lokalen.

Syftet sägs vara att göra rummet osäkert. För mig känns det mer som att utställningen ger energi, glädje och kontakt med det inre. Den är sommaraktigt lätt och existentiellt djupt på samma gång.

I det lilla galleriet finns installationen Cirkular Song/Bright Sight Light från 2008. Där ombeds besökaren att stänga dörren och sitta ner några minuter. Målningen är nämligen belyst. Ljuset stegras och mattas, som av en djup andning. De orangegulröda färgcirklarnas strävan mot en glödande mittpunkt intensifieras för att sedan sakta avta. I bakgrunden hörs det dämpade ljudet av bedjande röster från en moské.

Utanför finns fler upptäckter att göra. Pandem, från 2008, bryter av från cirkelmotivet. Små kuber målade i olika färger, så många att de bildar mönster, speglar sig i en svart plexiglasskiva och på den står en liten, liten människofigur och ser upp mot världsalltet. Kanske är det övertydligt, kanske skulle verket gå att förstå ändå, utan plastgubbe.

Bakom ett hörn finns Klingan, från 2008. Det är en sågklinga monterad på en målad duk. Återigen cirkeln, men nu som readymade med vassa kanter

Nils Olof Hedenskog pendlar mellan Stocka, Hälsingland och Gamla stan, Stockholm. I Stocka han har en stor ateljé som gjort det möjligt att skapa de utrymmeskrävande verken i Cirkular Song. I Gamla stan finns närheten till konstvärlden och kollegor. En rolig kommentar till boendet i Gamla stan finns i målningen Epicen från 2007. Det är en avmålad karta från hitta.se, inramad av en cirkel.

 


©Nils Olof Hedenskog /BUS 2008 " Epicen"
2007 Olja på bomullsduk

 

Text och foto: Karin Kämsby