VOLYM
  
Leif Borgström 
Målningar och teckningar
Sundsvalls museum 16 februari till 23 mars 2008

 

 

 

 

 

Fantasieggande mystik
I Barkassen på Sundsvalls museum visas under de kommande veckorna ett 30-tal målningar av Leif Borgström. Det är konstnärens första separatutställning på sex år.
Från att ha ägnat sig åt ett mer abstrakt måleri gick han för ett tiotal år sedan över till en gestaltande och föreställande bildvärld. Men det är inga porträtt eller avbildningar i vanlig mening som möter betraktaren utan snarare är det konstnärens känslor, idéer och tankar som gestaltas.


©Leif Borgström/BUS 2008 "I skogen II"

Vi ser ryggarna på en man och en kvinna på väg in i en skog där en fara hotar, kanske är mannen farlig för kvinnan (I skogen I, II). Ett Franz Kafka-liknande mansporträtt har fått titeln Mr K. Mystisk och fantasieggande är en målning med titeln ”Kvällen då allting brast”. Fyra män i kostym närmar sig en gård i skogen. Gården är hastigt belyst från en skarp ljuskälla.
Leif Borgström målar i akryl eftersom det ”torkar fortare”. Ofta använder han den gamla sgraffito-tekniken där två eller flera färglager läggs ovanpå varandra och bilden ristas eller skrapas fram. Skraptekniken syns kanske tydligast i diptyken Vännerna från 1999 där två män möter varandra ansikte mot ansikte.
Leif Borgström har en bakgrund som dekorationsmålare inom film och teater och har jobbat med storheter som Ingmar Bergman, Kjell Grede och Hasse och Tage. Dekorationsmåleriet slutade han med 1976. Sedan dess har han arbetat som konstnär.


©Leif Borgström/BUS 2008 "Vision I"

Erfarenheter från scenkonstens värld återkommer i bilderna. En grupp människor sitter på något som skulle kunna vara en teaterscen (Vision I, II). Det ser ut som om de har ryggarna mot publiken och tittar mot fonden. Kanske är det en bild av en introvert scenkonst som vänt sig bort från publiken. I Magisk afton (2007) pågår någon form av kabaré.
Ett återkommande motiv är en flygande kvinna i blå klänning. Håret står ut i en kvast bakom henne, på golvet står en pall i luften och bredvid henne flyger små svarta segel. Är hon på väg till himmelen eller till Blåkulla?
Teckningarna i serien Utan titel I–V, i tusch, är utformade som collage. Ett grinande mansansikte har kombinerats med bilder av lekande småflickor. Resultatet är skrämmande.
Bilderna ser ofta ut som om de vore grafiska blad, utan att vara det. De flesta är snyggt och prydligt placerade bakom glas och ram av konstnären själv, en man som enligt egen utsago ”inte gillar att såsa med färg”.
Leif Borgström bor i Finnsjön i närheten av Naggen. Han är född på Alnön 1938 och utbildade sig på Konstfack, avdelningen för dekorativ målning 1962–1968. Till Norrland återvände han 1981. Han har gjort ett stort antal offentliga utsmyckningar, till exempel på Sundsvalls sjukhus och Sambiblioteket i Härnösand.

Text och foto: Karin Kämsby