VOLYM
  

The Dark Planet
Foto av Helena Blomqvist
Sundsvalls museum till den 23 mars 2008 

Bygger egna världar
I utställningen The Dark Planet visar fotokonstnären Helena Blomqvist en serie mörka, suggestiva bilder där små människor och djur lever sina liv i skymundan. Det är lätt att känna igen sig i bilderna. De väcker känslor av sorg och vrede men ibland också ett leende, som om själva klarsynen där nere på botten är hoppingivande.

En serie bilder heter Spring, Summer, Autumn och Winter. Här har en liten tant med rullator trillat omkull och dött i skogen. Årstiderna skiftar från bild till bild men tanten ligger där och djuren tittar förundrade på henne. För varje årstid byts färg och medverkande djur.


©Helena Blomqvist Summer, 2003. Silikonmonterad lamdaprint.


Konstnären bygger upp världar eller scenografier i olika material som hon fotograferar av. Det färdiga konstverket är ett digitalt collage där hon kan ha monterat in flera bilder, även bilder på mänskliga fotomodeller. I Women with laundry (2006) hänger en kvinna tvätt på ett hustak i en stad. Över henne svävar en armada av bombplan. Den inmonterade flygplansbilden ser ut att vara från Andra Världskriget. En liknande filmsnutt med bombplan som flyger in över en mörk himmel finns i slutscenerna i Roy Anderssons film Du levande.


©Helena Blomqvist Sleepless night, 2005. Silikonmonterad lamdaprint.

Flygplan återkommer på flera bilder. I Sleepless night sitter en kvinna med sin lilla hund på ett hustak i en stor stad. Över henne finns en mörk orolig himmel och ett stort närgånget flygplan. I Plane crash har planet kraschat någonstans på landet. Det ligger avbrutet ute på en åker, fallskärmarna dalar ner från himlen och fyra flickor står och hänger vid ett träd.

En annan otäck historia är Dog in space från 2004, där en hund i sin rymdkapsel ser ut över universums oändlighet och väntar på döden.

Så här håller Helena Blomqvist på. Bilderna är underhållande och sevärda men innehåller ofta rent tragiska berättelser. Tanten med rullatorn åker skridskor omgiven av snögubbar eller drar omkring i stadens mörker, innan hon slutligen dör i skogen. Kajor och korpar flyger omkring, en hund ligger på sin dödbädd omgiven av sina utställningsplaketter (Dead dog). En annan hund står bredvid och sörjer. Katter uppträder på cirkus och en pojke sitter i en fängelsecell med sina kaniner (I shall be released) och drömmer om att bli frigiven.


©Helena Blomqvist Dead dog, 2004. Silikonmonterad lamdaprint.  

I Women with dog (2005) står en äldre kvinna i morgonrock med en liten hund i famnen, omgiven av tistlar och insekter. Ovanför henne finns den ständigt återkommande mörka oroliga himlen. Bilden skapar den där känslan av sorg och ensamhet som hör ihop med att bli äldre, att vara människa, att inte ha så mycket att säga till om.


©Helena Blomqvist Woman with dog, 2005. Silikonmonterad lamdaprint.

Alla titlar i hela utställningen är på engelska. Det kan vara svårt att förstå för den som inte talar engelska men Helena Blomqvist kanske är engelskspråkig själv eller en globaliserad konstnär som vänder sig mot den stora världen och inte till de små kvarvarande folkspillror i Sverige som ännu bara förstår svenska.

Helena Blomqvist är född i Smedjebacken 1975 och utbildad på Högskolan för film och fotografi i Göteborg. Hon rankas som en av Sveriges mest framträdande fotokonstnärer. År 2007 fick hon Hasselbladsstiftelsens San Michele-stipendium.

Karin Kämsby