VOLYM
 



 

f10
20 september –20 december 2008
Fotomuseet Sundsvall firar tio år

Fotomuseet i Sundsvall har funnits i tio år och ägnar hösten åt att minnas. I en kavalkad visas fotografier och filmer från de flesta av museets utställningar i Sundsvall och på andra håll i världen. Resultatet är en stolt, stökig och glad utställning som väcker många minnen till liv.

Fotomuseets attityd har alltid varit lite machoaktigt stor i käften, även om det i sin verksamhet blandar både högt och lågt. Men mycket har varit högt och jag som följt dem genom åren har fått oförglömliga, i vissa fall obehagliga, men ofta starka bildupplevelser. Inriktningen på dokumentärt och kommunikativt fotografi har gjort att många jobbiga sanningar uppenbarat sig på museets väggar. Ta till exempel den fruktansvärda och unika utställningen av rasistiska vykort från USA, Without Sanctuary, Lynching Photography in USA 1880–1960 som visades 2004. Den innehöll vykort som rasisterna hade skickat till varandra med bilder på svarta som de höll på att lyncha eller redan hade dödat. Eller Kent Klichs fotografier av aidssjuka barnhemsbarn i Rumänien, som fått aids genom blodtransfusioner. Utställningen hette Ceausescus barn och kunde ses 2007. En annan ögonöppnare var Nuclear Nightmare, Certificate No 000358, av Robert Knoth och Antoinette de Jung, från 2006. Den handlade om radioaktivt förgiftade områden i forna Sovjetunionen.


Det värsta av allt. Rasistiska vykort som visar lynchning av svarta i USA:s sydstater.
Utställningen hette Without Sanctuary, Lynching Photography in USA 1880–1960.

Men museet har inte bara visat jobbiga och svåra utställningar utan även mer lättsmälta, till exempel Thomas Dellacroix och Agnieszka Dellfinas Självporträtt av andra, som visades 2008. De hade klätt ut sig till olika, mer eller mindre historiska mediakändisar och tagit bilder på sig själva i deras positioner. Effektfullt och fantasieggande. Några av dessa bilder visas nu åter.


Lisa Selin är en av få kvinnor som kvalat in i den mansdominerade fotoutställarvärlden. Här en bild ur hennes utställning The search for Ali Boulala, om skateboardåkare. Brädorna kommer från Gorm Boberg.

Östeuropa har varit ett återkommande tema och museet har visat unika bilder från forna Sovjetunionen i utställningar som CCCP Sovjetiskt fotografi (2001) och USSR at war (2005).
Vi har också fått se Ernest Coles bilder från Sydafrika under apartheid i utställningen The House of Bondage. Museet har samarbetat med Hasselblad Center i Göteborg och fått låna bilder och utställningar från dem.

Emil Borg Meschs bild på alla invånare i Kiruna uppställda på ett berg Midsommarafton 1901 från utställningen Borg Mesch (2000), visas nu åter.
– En av Sveriges mest kända bilder, kommenterar Petter Östergren.
Utställningen producerades av Fotomuseet i samarbete med Kirunas bildarkiv och är en av museets åtta vandringsutställningar för uthyrning.


Petter Österlund var en av grundarna av Fotomuseet och
är deras nuvarande chef och konstnärlige ledare.

Fotomuseets gigantiska kamerasamling har också visats upp i olika konstellationer.
Från starten 1998 har Fotomuseet visat över 50 utställningar i Sundsvall och 35 i övriga världen. Stora världskända fotografer har framträtt, men även nykomlingarna har fått en chans i återkommande elevutställningar från regionens alla fotoutbildningar. Förhoppningsvis orkar museet fortsätta jobba med samma engagemang och entusiasm även i framtiden.

Text och foto: Karin Kämsby

080924

Fotnot: f i utställningens titel f10 syftar på beteckningen för bländare på kameror, ett f.