VOLYM
  

INDUSTRIBILDER
Anders Eliasson i Galleriet på Konsthallen i Härnösand

I Galleriet på Härnösands konsthall hänger prydliga rader med bländvita passepartouter och i dem sitter skimrande bilder av universums alla himlakroppar.
Det är inte utan att man får en lätt och svävande känsla. Eller är det kanske mer likt jordisk kroppslighet med sensuellt vridna former, vällustigt blanka lår, skinkor, magar och bröst, inbjudande för ögat och skönt för handen att ta på och smeka.

I Anders Eliassons bilder exploderar det där man minst anar av oväntade färger och ett vackert, milt ljus faller in över scenen som faktiskt ibland kan ha en lätt religiös tolkning. Det går att urskilja att något stort har hänt där inne i mitten av bilden med titeln ”Född”. Och även ”Skaparen” har en andlig dignitet.

Men med ögat tätt intill kan man faktiskt urskilja de helt vardagliga detaljerna från en oljig, rostig och järnhård industrimiljö.
I det rätta ljuset, ibland efter lång väntan, får de i Anders tolkning och med hans samlade kunskap liv. Han trycker på knappen i rätt sekund och förvandlingsnumret infinner sig.
En industridetalj blir något helt annat, kanske som i Terminator 2 där ”framtiden inte är fastlagd och har ingen annan skepnad än den vi själva skapar…” .
Från den miljön tycker jag mig också se en viss likhet. Men Anders tycker inte det. Han ser hellre ansikten rakt framifrån och ögon som försiktigt tittar ut och möter betraktarens blick.

En tanke infinner sig: det hade varit häftigt att stå öga mot öga med någon av bilderna i jätteförstoring, att en och annan hade vågat sticka ut lite extra ur galleriväggens prydliga rad.
Jag tror nämligen att det är något stort och viktigt som Anders Eliasson håller på med, att han med sin konstnärliga blick ger industrimiljöerna ett slags upprättelse, en ny dimension, som öppnar ögonen på oss alla utanför industrigrindarna och även på dem som finns där inne, på golvet eller i styrelserummen. Alla som blivit hemmablinda och glömt hur fantastisk vardagsmiljön faktiskt kan te sig om man inväntar rätt ögonblick.

Karin Lundquist

Bilder (uppifrån och ner):
Skaparen, Kätting, Svetsloppan.
Alla bilder (c) Anders Eliasson.