VOLYM
  

Birgitta Nenzén
Grafik, måleri & skulptur
Galleri Versalen
22 september–6 oktober 2007

 

 

Sofistikerad enkelhet
Birgitta Nenzéns sofistikerade och stilrena bildvärld har ockuperat Galleri Versalen i Sundsvall. Där finns nu ett antal hus i olika former och material att beskåda, glasmåleri, olja men också installationen ”Schack om att” och videofilmer.

©Birgitta Nenzén/BUS 2007"Hus I", marmor

Ett collage i blandteknik med bilder från släktalbumet bearbetade i dator väcker intresse, liksom den brinnande röda målningen Hem. Lite varstans skymtar hus, ristade, målade på glas, scannade fotografier eller som små skulpturer av marmor eller diabas. Mycket går i rött och rosa, ofta mot vit bakgrund, men här finns också inslag av blått, blågrönt och tung svärta. Det ser enkelt ut men enkelheten är skenbar och döljer ett precisionsarbete.
På video visas filmer med titlar som Omnefjärden, Godis med Gudrun och Promenad. I Godis med Gudrun har Birgitta Nenzén klippt ihop en film med Gudrun Schyman, när hon i ett tal använder ordet ”godis”, med bilder från en godisbutik. Stenhuggeriet i Överammer och den egna ateljén är teman för andra filmer. Hon använder digital kamera och redigerar själv. Filmerna är öppna, raka och vackra, utan särskilda budskap.
– Jag berättar om vad som känns viktigt och hur jag ser på saker och ting, säger Birgitta Nenzén.


Som konstnär verkar hon se det som en utmaning att testa och lära sig olika tekniker. När hon får en idé väljer hon den teknik som passar bäst. Tidigare arbetade hon mycket i sten, nu är det film som gäller. Under några år har även måleri på glas varit ett dominerande uttryck.
– Vad jag än jobbar med längtar jag till måleriet, säger hon.


©Birgitta Nenzén/BUS 2007 "3 hus", akryl

Hon är självlärd konstnär, utan formell utbildning. I stället har hon gått kurser. Från början arbetade hon som ritare.
– Det var grafiken som fick igång mig som konstnär, säger hon.

Med många timmars arbete i grafikverkstaden i ryggen använder hon numera oftast datorn och programmet Photoshop när hon skapar sina grafiska blad. De skrivs ut på dataskrivare i begränsade upplagor. Tack vare datorn kan hon jobba hemma i sin ateljé och slipper de långa resorna till och från verkstaden.

 

Text och foto: Karin Kämsby