VOLYM
  

Maurizio Corona
Örnsköldsviks Konsthall, - 26 aug.

Italienfödde målaren Maurizio Corona tillbringar sin mesta tid i Örnsköldsvik, med boende och ateljé ute på Genesön. Han har ställt ut i Sverige på flera platser sedan 70-talet men är nog relativt okänd för länet i övrigt. Den separatutställning han nu visar på Örnsköldsviks Konsthall borde alla som har möjlighet ta en titt på. Ett måleri som har inspirerats av den ångermanländska naturen men som på något sätt filtrerats genom sydeuropeiska ögon.


Maurizio Corona - Disgelo (Blandteknik)

Traditionellt landskapsmåleri från våra trakter brukar i regel vara tungt realistiskt för att kanske ta till en fördom, men här ses naturen som beslöjad av poetiska andeväsen som smyger in bakvägen mellan träden. Resultatet är ett luftigt och expressivt måleri där abstrakta element blandas med föreställande i en slags visionär syntes mellan observation och upplevelse.


Maurizio Corona - Sentiero (Tempera på duk)

Ska man leta efter den italienska karaktären - vilket är svårt att undvika, så kanske den mest framträder i Maurizio Coronas upplösta, svepande och allegoriska arbetssätt. Det är som att gå in i det norrländska landskapet och höra hur det prasslar i luften av mytologi och mystik av en nervig och irrationell sort vi inte är så vana vid här uppe.

Text och foto: Jan K Persson
07-07-25