©Kerstin Strandberg/BUS 2007 "På avstånd II" Bildväv.
 


   
VOLYM
  

Kerstin Strandberg
Akvarell
Galleri Versalen, Sundsvall 17–31 mars 2007

Hav och rost
När Kerstin Strandberg möter naturen händer det saker. Intrycken processas och blir till bilder, vävar och växtinstallationer. Men, det är ingen orörd natur hon möter, utan den är påverkad av mänskliga aktiviteter. Som när hon upptäckte stora sönderrostade metallföremål på stränderna mot havet utanför Härnösand. I hennes bildvärld förenas de rostiga föremålen, vatten och natur till abstrakta akvareller.
– Det låg enorma rostprylar på klipporna ute vid Härnön, som djur uppspolade på land, berättar hon.
Troligen har föremålen använts som mål vid arméns skjutövningar. Ur miljösynpunkt borde stränderna kanske saneras, men för Kerstin Strandberg äger de rostiga föremålen en skönhet i sitt sönderfall och åldrande. Det är det temat som utställningen på Versalen i Sundsvall kretsar kring.

Det mesta som visas har tillkommit under det senaste året. Två bildvävar, På avstånd I och II, utgör tillsammans med en minimalistisk gräsinstallation de textila inslagen i en utställning som för övrigt består av akvareller och skisser i krita.
Bildvävarna i ull och lin är centralt placerade och drar till sig uppmärksamhet med sina lavaliknande formationer i olika toner av grönt, blått, rött, svart, vitt och grått. De är som mat för ögat, konst att vila sig i och återkomma till. Ingen tvivel behöver heller råda om att de är utförda med högsta hantverksskicklighet.


©Kerstin Strandberg/BUS 2007 "Jordmån grön". Garn, spånskiva.

Men Kerstin Strandberg är inte den som är den och hon drar sig inte för att leka och ploja till det. I Jordmån grön har hon nitat ilsket grönt garn på en spånskiva. Verket ser ut som en malplacerad odling av smörgåskrasse där det hänger i luften för sig självt på ett rostigt stativ. Här har konstnären släppt de textila noggrannhets- och kvalitetskraven, tagit vilket garn som helst och tillåtit sig att göra någonting snabbt, lätt och roligt. Det här är en grön motsvarighet till Det dolda, ett verk Kerstin Strandberg är representerad med på årets Y-salong, utfört i vit sisal.


©Kerstin Strandberg/BUS 2007 "Skiss från Bönskär". Krita.


Intill gräsodlingen finns en samling skisser i pastellkrita från Bönskär, en liten ö utanför Härnön, norr om Härnösand. Här möter höstens friska färger ett mörknande hav. Bilderna är gjorda på plats och har en stark närvarokänsla. Vindarna nästan nyper i huden.
Kerstin Strandberg står gärna ute i naturen och målar. Oftast blir det skisser som hon tar hem och omvandlar till sin egna bildvärd.
– Jag studerar färger, ljus och mörker, det finns gratis där ute, säger hon.
Även inför sina textila verk gör hon skisser i akvarell. Samma motiv kan upprepas flera gånger i olika varianter.
Att en process ägt rum är uppenbart i de akvareller som dominerar utställningen. I dem har intrycken av växtlighet, rost, sol, hav, vindar och vatten gestaltats och får mer eller mindre abstrakta former. Rostfärgen är återkommande. Ofta spricker bilderna fram som tillfälligt belysta svartmörka världar, som om verkligheten per definition är mörk och endast upplyst av sporadiskt ljus.
Kerstin Strandberg är född i Härnösand och utbildad i textil och måleri vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon bor i Härnösand där hon också har sin vävateljé. Hon är verksam både som bild- och textilkonstnär.

 

Karin Kämsby