VOLYM
  

TUNGT YLLE OCH BLÅNANDE BERG

Kramfors Konsthall
Kerstin Lindström
skulptur
7 juli - 14 augusti 2007

Kerstin Lindström känner sig väl till mods i sina anmödrars starka närvaro och i den gemensamma kärleken till yllet, det tunga, kraftfulla med stor formbarhet. De slet på sin tid i ylleväverier i Småland medan hon tvättar, färgar och plisserar stora yllesjok till bl a mörkt blåtonade och djärvt svängda luffarknyten i sin ateljé i Härnösand.


©Kerstin Lindström/BUS 2007

Nu finns knytena på Kramfors konsthall och ligger där som stora mogna fikon på golvet, liksom nedsläppta för att strax kunna slängas upp över axeln för en resa ut i vida världen eller långvandring på svenska landsvägar.
Strange fruit heter de två mörkröda ylleskulpturerna. Två främmande frukter som hänger och liksom dinglar från taket. De för tankarna till Billy Hollidays mörka röst som sjunger om lynchning av svarta människor i ett rasistiskt USA. Kerstin Lindström har en säker känsla för form när hon jobbar med ylle liksom då hon virkar luftiga kroppsformer, pungar och skinkor, i ståltråd.

Tyvärr är Kramfors konsthall ett hopplöst ställe att visa bra konst på. Speciellt om den kräver ett neutralt golv, bra ljus och vackra väggar för att komma till sin rätt! Det är alltså hög tid för kulturenheten på Kramfors kommun att se över lokalen och göra en grundlig upprustning!

Galleri Skatan
Hans Lindgren
akvarell och akryl
22juni - 15 juli 2007

För andra året har Saara Harju sommarutställningar i sitt egenhändigt och med konstnärlig blick ihopsatta galleri Skatan i Nyadal, strax intill Höga Kusten bron. Och för andra gången är hennes framlidne make Hans Lindgrens konst presenterad. De blånande akvarell- och akryllandskapen känns igen och är något av hans kännetecken. Det är lätt att drunkna med blicken i dem, följa en väg bortåt och fundera över en bortvänd man med suddig kontur. Däremot är bilderna med de optiska mönstren något helt nytt. Saara hittade dem helt nyligen i gömmorna och minns att de gjordes som underlag för hennes lapptäcken. De är fina och speciellt den i blåsvart dröjer sig kvar.


Nästa utställare är Saaras mycket käre vän och Kramfors store naivist Nils-Gunnar Johansson. Även han död sedan många år.


Text Karin Westerlund
Bild Jonas Lundquist