VOLYM
  

Gittan Jönsson
Dam- och dammextas


Härnösands Konsthall
17/2 - 17/3 2007
arr Härnösands Konstförening

 

Den lilla damen med sin uråldriga dammsugare drabbas just nu av både dam- och dammextas på Härnösands konsthall. I flertalet av sina utställda verk låter Gittan Jönsson sitt lilla alter ego drabba en rad kända mansbilder, gjorda av män. Med sin dammsugare möter damen självaste Döden, men också kollegorna Jan Håfströms Mr Walker, Hillerströms små grisaktiga soldater från det engagerade 60-talet m fl.


©Gittan Jönsson /BUS 2006, Tre scener ur serien "Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag", Akryl/screen

Det blir många avgörande möten. En vägg t ex fylls av inte mindre än 42 små bilder med uppdrag för Dammsugerskan. I den lilla bilden med damen och den antika Diskuskastaren virvlar lite vitsigt hennes egen disk från hennes kända bild Diskerskan. De många hänvisningarna till kända ikoner är småroligt för den generation som Gittan Jönsson själv och också jag tillhör.


©Gittan Jönsson /BUS 2006, Detalj ur "Global städhjälp", Akryl/screen

Gittan Jönssons bildspråk är dock numera avväpnat, men säkert lagom lustigt för den ”skämtsamma väggen” hemma hos de medelålders medlemmarna i landets många konstföreningar.

Jag småfnissar mig genom rummen, men en bild överraskar mig och kanske också Gittan Jönsson själv, bilden Tillsammans för evigt. Tiden stannar upp och vi får följa en urnsättning. I skyn står det skrivet Mamma och Pappa.


©Gittan Jönsson /BUS 2006, "Tillsammans för evigt", olja.

Här fångar hennes bildspråk något mycket personligt och samtidigt allmängiltigt, på ett djupare plan än i hennes många mansjakter.

Här börjar kanske ett nytt måleri, bortom de förenklande emblemen.

 

Torgny Åström