VOLYM
  

Valbo. Ur boken I love Borås.
Foto: Lars Tunbjörk.
Bildreportage, december 2006.

Da Capo –
Sverige i tiden 1997–2007

Fotomuseet Sundsvall
10 september–11 november 2007

En annan bild av Sverige

Fotomuseet i Sundsvall har tillsammans med tidningen Dagens Arbete, medlemstidningen för IF Metall, Grafikerna och Pappers, gjort en utställning med dokumentärt fotografi som publicerats i tidningen 1997–2007. Dagens Arbete satsar på bildjournalistik och har en egen bildredaktör, Göran Widerberg, vilket gör att kvaliteten på bildmaterialet blir förbluffande hög.
Till övervägande del är bilderna tagna i Sverige under de aktuella åren, men det är ett Sverige sett med andra ögon än de vanliga.
Kanske tänker sig fotografer och redaktörer tidningens läsare som en grupp män i tung industri, hårt arbetande, samhällmedvetna, nytänkande, fördomsfria, svettiga och proletära. Synd att inte fler tidningar har den målgruppen i så fall. Om så vore skulle vi få se bättre, mer överraskande bilder i media.
En enda bild på en överhetsperson finns med i utställningen och det är ett porträtt av finansmannen Erik Penser (foto Albert Wiking). Annars är det tomma torg, ödslighet, ensamma barn, arbetarklass, flyktingar och några kända konstnärer och artister. Bland konstnärsporträtten märks Håkan Elofssons bild till minne av författaren Göran Tunström med ett stort rött hjärta på den nakna överkroppen.

 

Någonstans i norra Sverige. Foto: Anna Rut Höglund.
Ur bildreportaget ”Det mystiska landet”, april 2000


Tidningen har genom åren anlitat flera av Sveriges ledande fotografer och i utställningen finns bilder av bland andra Lars Tunbjörk, Anders Petersen och Pieter ten Hoopen. De flesta som medverkar är män men även några kvinnor är representerade. En hörna med Lars Tunbjörks bilder sätter standarden. Där leker en ensam flicka på en parkering full med tomma kundvagnar, där står en övergiven parkbänk på en äng utanför Stockholm och där skrattar Loket Olsson. Men även övriga fotografer visar upp oförglömliga och märkliga bilder. Här finns Oskar Kullanders bärplockare från Thailand, Mikael Örstedholms hemmahosbilder från vanliga odesignade hem, Jenny Leymans arbetare på fackmöte, Daniel Roos stentäkt på Öland och verkstadsarbetare Bosse Willanders händer fotograferade av Per-Anders Jörgenssen. För att nämna några. Brottsligheten gestaltas med hjälp av en tömd kassaapparat (foto Lars Wallsten).

 

Thailändska bärplockare, Los, Hälsingland.
Foto: Oskar Kullander

Ur bildreportaget ”Jakten på skogens guld”, mars 2007.


Ambitionen är att manifestera den svenska dokumentärfotografin och att bjuda på det goda reportaget. I utställningen visas endast enstaka bilder ur varje reportage och det är irriterande att inte få se mer. Bildmaterialet har sållats gång på gång, först av fotograferna själva, sedan av tidningen och till sist av dem som gjort utställningen.
Boken som givits ut i samband med utställningen innehåller drygt 100 bilder, varav ett 60-tal visas i Sundsvall. Flera av dem har visats på Fotomuseets tidigare, i separatutställningar med respektive fotograf.

Karin Kämsby