VOLYM
  

AIDA AL-TAMIMI
Galleri Bechstein, Arken, Örnsköldsvik
5 - 30/5

Aida Al-Tamimis mormor hade en gång en matvarubutik i Moskva och bilden av bakdörren in till den har fastnat i barnbarnets huvud. Aida var elva år då familjen, hennes ryska mamma och pappan som var från Irak, flyttade till Sverige. Sedan dess har det gått åtskilliga år och Aida har hunnit med en hel del i sin konstnärliga utbildning. Hon går nu sitt fjärde år på Konstakademin.

Eftersom hon inte är på plats är det Galleriets ansvarige Herman Loe, som berättar om Aida och hennes konst. De var en gång kurskamrater på konstskolan i Gävle och han vet att hon vill ha sin konst ordlös, att den inte ska pratas sönder utan måste få tala för sig själv.

x

På de två motsatta väggarna i Bechsteins pyttelilla konsthall i Arken hänger de två målningarna med samma motiv - ingången till mormors butik. Den ena i kall blågrön ton och den andra i varmt rödorange.Tavlorna fyller nästan de två väggytorna. Något påminner de om dunkelmåleriet i Rembrandts anda men Aida påstår sig inte alls vara inspirerad av de gamla holländarna utan mer av Tizian. Det är i alla fall ett skickligt och spännande oljemåleri och för dem som vill se mer av Aida Al-Tamimi har Herman Loe ett tiotal småtavlor på sitt arbetsrum för specialvisning. Några har som motiv ryska röda rosor på brun, tjock botten. Inte så värst upphetsande. Andra består av interiörer och då blir det genast mycket bättre. Det är där Aida Al-Tamimis styrka ligger, att måla skiftningar och ljus i rum och landskap.

 

Text: Karin Westerlund
Foto: Jonas Lundqvist