VOLYM


 

 

 

Birgit von Platen
Textil konst
Galleri Versalen

Birgit von Platens motivvärd rör sig från hav till fjäll, med avbrott för utflykter till trädgården eller skogen. Hon arbetar nästan jämt och befinner sig antingen i Öregrund eller Abisko, om hon inte reser utomlands, även då på jakt efter motiv och inspiration.

Det hon visar på Versalen andas tradition, kvalitet, tyngd och 1900-tal med optiska, abstrakta mönster och reliefer. Det tunga strikta lättas upp av tunna, skira broderier och applikationer monterade mellan plexiglasskivor.
 

©Birgit von Platen/BUS 2006

 

 

 

Kraftfullt vävda bildminnen av stenars ytor kontrasterar mot ljuva blomdrömmar. Några bilder är gjorda i vad hon kallar reliefflossa, det är en ryateknik där garntrådarna som sticker upp och bildar yta är kortare än i vanlig ryateknik.
Med outtröttlig energi upprepar och varierar Birgit von Platen sina uttryck och motiv. Naturen och dess skönhet inspirerar till ständigt nya visioner. Utställningen ger ett intryck av sofistikerad ärlighet.

 

©Birgit von Platen/BUS 2006


 

 

 

Hon föddes i Ångermaland 1935 och utbildade sig på 1950-telet vid textilinstitutet i Borås och Slöjdföreningens skola i Göteborg. Sedan dess har hon gjort en gedigen karriär som textilkonstnär med ett stort antal egna utställningar, samlingsutställningar, offentliga uppdrag och stipendier. På 1980-talet var hon ledamot av Statens konstråd och arbetade då bland annat med den konstnärliga utsmyckningen av Telia-huset i Sundsvall.
Utställningen på Versalen är ett resultat av de senaste fem årens arbete.


Text och foto:
Karin Kämsby

         

 

 


©Birgit von Platen/BUS 2006