VOLYM
 



Om Sebastian av Anna von Brömssen,
Fotomuseet i Bildens Hus
längre ner på sidan

Vit gruvdrift
Foto av Colin Robins
Sundsvalls museum 1 april till 20 maj

 


Brasilien. Foto: Colin Robins

Colin Robins, dokumentärfotograf och lärare i Cornwall, har ägnat tre år åt att följa vita mineraler som marmor och kaolin från brytning till industriproduktion och konsumtion. Råvarorna tvättas, skyfflas, grävs eller sprängs från marken, oftast i öppna dagbrott, runt om i världen. Sedan används de som komponenter i målarfärg, byggnadsmateriel, i papper, tandkräm, katalytiska avgasrenare, engångsblöjor, skosulor, VVS-produkter, förpackningar med mer.
Idén till projektet, fick Robins när han kom till Cornwall och mötte den vita gruvdriften. Spårningen av mineralerna ledde honom från dagbrotten i Cornwall till Kina, Brasilien, USA, Belgien, Italien och Sverige. Lera från Cornwall fraktas med båt till Ortvikens pappersbruk i Sundsvall där den används i produktionen av LWC-papper. Colin Robins följde med en sådan båt för några år sedan. Han tog sina bilder på pappersbruket och dess omgivningar varpå han stegade in på Sundsvalls museum och frågade om han fick ställa ut. I hamnen vid Ortviken låg samtidigt en båt med marmor från Carrara i Italien, en plats där marmor utvunnits sedan antiken.


Ortvikens pappersbruk, Foto: Colin Robins


Robins raka dokumentära bilder är upphängda på väggarna utan närmare förklaringar, annat än ett magert faktablad. Fotografen vill att betraktaren själv ska lista ut vad bilderna handlar om, men tyvärr går det inte alltid att utan närmare förklaring förstå var de är tagna och vad de föreställer.
Det som skildras är arbetsmiljöerna, de som arbetar där, de sociala miljöerna och hur gruvindustrin förändrar landskap och natur. Människorna på bilderna ser betraktaren stint i ögonen. De befinner sig i hemmet, på bakgården, i samlingslokalen eller på arbetsplatsen. Oftast lever de under hårda förhållanden. De sliter, är fattiga och får skador, samtidigt som deras produktion knyter samman världsdelar.
Colin har fotograferat i färg med manuell kamera i storformat och mellanformat.

 

Sebastian
Foto av Anna von Brömssen
Fotomuseet i Bildens Hus, Sundsvall 1 april till 27 maj


Utställningen Sebastian på Fotomuseet handlar om 15-årige Sebastian Rajakeros sista tre veckor i livet, hans död och begravning. När han dog hade han haft cancer i tre år. Anna von Brömssens bilder är starka och nödvändiga. De visar en dödens verklighet som det normalt bara berättas om i dödsannonser och privata samtal. Den fysiska smärtan, den avgrundsdjupa sorgen, lidandet, dödskampen och hjälplösheten visualiseras som i en via Dolorosa, en Jesu lidande historia här och nu.
De digitalt fotograferade bilderna publicerades ursprungligen som ett reportage i Göteborgsposten i augusti 2005 med text av Marie Branner. Reportaget har belönats med mängder av priser, bland annat Stora Journalistpriset. Anna von Brömssen har fått Pressens Bilds stora fotopris och pris i Årets bild. Samma dag som utställningen öppnades medverkade Marie Branner och Anna von Brömssen vid Gräv 06, seminariet för undersökande journalistik i Sundsvall, och berättade om sitt arbete. Där fick de, som båda är frilansare, ta emot journaliststudenternas Det lite större journalistpriset.


Ett tufft fotojobb. Anna von Brömssen följde Sebastian Rajakeros
sista tid i livet med kameran. Foto: Karin Kämsby

Text Karin Kämsby