VOLYM
  

 

Sara Eriksson på Box
Det är lätt hänt att man missar Sara Erikssons utställning på BOX, sedan man låtit sig fångas av Elis Eriksson mäktiga verk i den stora utställningshallen.
Aldrig har väl något utställt passat så väl in i denna speciella miljö, som hans fräcka svart/vita text/bildverk!

Saras små bilder finns liksom lite vid sidan om, det mesta en trappa upp, ovanför serveringen. Ser man dem verkligen, och inte bara med fördomsfulla ögon vänder sig bort, möts man av en fruktansvärd och ärlig uppgörelse med våld, ångest, utsatthet och längtan. Slagen mot maggropen är uppfriskande. Ja just det, upp-friskande från ett instängt, hindrande, själsligt katastrofhot.

Dessa bilder, och ett hundratals andra, ställdes första gången ut som bok. Så kan man se det. Bokens titel är ”Jag smetade av mig på tapeten, den ljusa soffan och dig”. Den gavs ut 2005 på Modernista förlag under kategorin Serier och finns att köpa i galleriet för en billig penning. Utställningen på BOX är naturligtvis inte lika dräpande som ”utställningen” i boken.


© Sara Eriksson.
Militanträdd. Nu är det dagsatt ni tar mig jävligt seriöst. Ett uppslag ur boken.

Vi i VOLYM har förmånen att på ”Öppen sida” då och då få tillvaron kommenterad på ett liknande bild/text-vis, av Carina Kågström, som för övrigt inte alls gräver i de privata spillror som Sara använder sig av. Det är många idag som testar serievärldens mötesplatser. Den Iranska artisten Marjane Satrapis
ger oss med sin Persepolis en snarlik bildvärld.

Sara Eriksson, (som inte är släkt med Elis) föddes 1978 i Västerås och har nyligen avslutat sina studier vid Umeå konsthögskola. Hennes bildspråk är enkelt, till synes tafatt, välgjort och slagkraftigt. Vi kommer säkert att få se mycket av henne i framtiden.

Torgny Åström