VOLYM

 

 

     
Urvalet inriktas när det gäller måleri på lite äldre verk av konstnärer med norrländsk anknytning. Tre målningar av Marja Braathen (1896–1974) överraskar med sitt direkta tilltal. Hon tillhörde den burgna industriägarklassen i Sundsvall men började, efter att ha blivit änka i 40-årsåldern, ett nytt liv som konstnär. De målningar av henne som visas är från Edsåsen i Jämtland där hon hade en gård.

 
Blondinen och brunetten,
olja 1912.
En annan kvinna med en märklig livshistoria var Anna Berg (1875–1950), operasångerska från Stöde som började måla sedan hon gift sig med skulptören Christian Berg. Av henne visas målningen Förslövs kyrka, från 1930-talet. Här finns även ett fantasieggande broderi av Anna Casparsson och Vera Nilssons förstudier till De tre vise männen i Nacksta kyrka. Sundsvallsfödda Sigrid Hjerténs Blondinen och brunetten visas som vanligt. Filmen Sigrid och Isaac om henne och hennes man Isaac Grünewald går för övrigt på Draken i Sundsvall 24–30 mars. Den redovisar fakta om deras liv, men ger inga djupare förklaringar till varför hon blev sjuk.

 

 

Porträtt av Hedberg av Ragnar Alyre,
olja på duk, 1945

 
Kalle Hedberg är representerad i utställningen både som målare med samiska motiv och som modell på Ragnar Alyres Porträtt av Hedberg. Där ligger han utsträckt som ett enormt kroppsberg med utsikt över vidderna.
Helmer Osslunds Islossning vid Faxälven, som nyligen testamenterats till museet av Ellen Forsberg kan nu ses av alla intresserade. I utställningen finns också måleri av Bengt Lindström, Juho Suni med fler.

 
Islossning vid Faxälven av Helmer Osslund,
olja på duk, 1920-tal.


 


Urvalet av skulpturer, teckningar och grafiska blad i rummet intill känns spänstigt och innehåller mycket att utforska. Verk av Öyvind Fahlström, Annica von Hauswolff, Helene Billgren med fler i samsas i en salig röra. Ofta handlar det om spår efter tidigare utställningar där museet gjort inköp och lagt dem i samlingarna.

Detta urval kommer att hänga kvar fram till i höst. Då, i mitten av oktober, kommer Moderna museets Dick Bengtsson-utställning till Sundsvalls museum.
Text och foto: Karin Kämsby

 
 
Wonderland av Thomas Elofsson,
bemålat trä och tyg, 1999–2002
 

 

 

 

 

 
Sundsvalls museum
Nytt urval ur samlingarna

Från slutet av mars visar Sundsvalls museum ett nytt urval av konst ur sina samlingar. Verken kan beses två trappor upp i Kulturmagasinet, i avdelningsplanet för konst ur samlingarna. En sal fylls av måleri, en annan av teckningar, grafik och skulpturer.
Lina med korna av Maja Braathen,
olja på duk, 1953.

.