VOLYM

 

 
 

 


Keramik av Bengt Lindström

Sundsvalls museum 8–25 april

En utställning med keramik av Bengt Lindström visas nu för första gången i Sverige. Det sker på Sundsvalls museum och det som visas är ett antal gravyrer i keramik att hänga på väggen, en vas och en mer skulpturliknande form kallad Tröghet. Där finns till exempel Luftens ande, Jordens ande och Eldens ande att beskåda i keramisk form. Det är uttrycksfulla och kraftfulla grejor i Lindströms kända stil, med hans klara starka färger och återkommande teman. Här finns de andar, känslor och egenskaper som många känner igen sig i och blir berörda av.
Verken kommer att framställas som multiplar i 12 eller 20 exemplar. Det går till så att en gjutform skapas för keramiken. Efter gjutning färgläggs verken efter konstnärens skisser och anvisningar, varpå de bränns. Arbetet utförs på verkstaden La Tuilerie i byn Treigny söder om Paris.
Den utställda keramiken är skapad mellan 1998 till 2002. Lindström är nu 80 år. Han är sjuk och kan inte måla längre. Han kan inte heller resa till Treigny och övervaka arbetet utan verkstaden skickar arbetsprover så att Lindström kan följa processen på avstånd.


Karin Kämsby

   

Harmoni, keramik © Bengt Lindström/ BUS 2006

 Jordens ande, keramik © Bengt Lindström/ BUS 2006

   
Jakt på natten, keramik © Bengt Lindström/ BUS 2006