VOLYM
  

KVINNLIGT OCH KONSTNÄRLIGT
PÅ MAJOREN


Fram till mitten av februari visas utställningen Kvinna och konstnär - 31 kvinnliga konstnärer på Konsthallen Majoren.

Hur hamnade stilikonen från 20-talet, kläddesignern och franska konstnären Sonia Delauney-Terk på Majorens konsthall i Sollefteå? Ingen minns längre. Kanske råkade bara konstentusiasten och Majorens skapare Göthe Höglund snubbla över hennes verk Simultané, blev förtjust, köpte det och lät det sedan ingå i sin konstskatt. De optiska cirklarna får ett lätt andligt skimmer ju längre man betraktar dem. Kanske uppstår magin för att färgerna är så fräckt självlysande och för att rundlarna inte är helt perfekta.


Sonia Delauney-Terk Simultané

Det är Eva Berglund och Jan Molander på kulturförvaltningen i Sollefteå som gjort urvalet. I programbladet skriver de att de vill visa hur de kvinnliga konstnärerna efter mycket kamp och osynliggörande fick ett genombrott mellan 1920 och 90-talen.

De flesta konstnärerna i utställningen är från Sollefteå eller har i alla fall anknytning till kommunen och länet.


Attis ateljé

Atti Johansson finns såklart med. Hon var född i Kiruna men hamnade i Sollefteå och fick hjälp av den legendariske läkaren på Österåsen Helge Dahlstedt att hitta fram till konsten. Hennes Don Quijotes rakskål ingår i utställningen. Det är en liten textillapp, lätt kupad och indränkt med tjock oljefärg. Den ingick i Atti Johanssons stora Don Quijoteutställning där hon kände igen kampen mot väderkvarnarna i sin egen strid mot överhet och miljöförstöring. På Majorens konsthall finns numera även Atti Johanssons ateljé. På en färgfläckad pall ligger hennes välkända illgröna glasögon.

Det är som om hon fortfarande fanns i rummet fastän det är några år sedan hon gick bort.

En driven nakenstudie i akvarell av Kerstin Thorwall hänger lite på sidan av tillsammans med Gudrun Pierres kraftfulla lerskulpturer och Ruth Zachrissons vemodiga barndomsksildringar från 40-talet - Kväll i Näsåker, Skogsrum och utställningsaffischens Stilleben. De hade alla tre behövt mer ljus på sig och kanske en bättre exponering för att komma till sin fulla rätt.


©Saara Harju/BUS 2006 "Drottning"

Saara Harjus Drottning tar vid sidan av Sonia Delauney-Terks Simultané sin självklara plats. En mörk kvinna i vit samedräkt möter stolt betraktarens ögon. Hon är ingen man sätter sig på eller låter skuggorna osynliggöra. På vardera sidan om henne öppnar sig två textila portaler. Även Saara Harjus oljemålning Ägget, med huvudet av en höna längst ner, visar på en säker färgkänsla och blick för vardagsnära scener. Saara Harju är både kvinnlig och konstnärlig och kanske den allra bästa anledningen att se utställningen av 31 kvinnliga konstnärer på Majorens konsthall i Sollefteå.

 

Karin Westerlund
Foto Jonas Lundqvist