VOLYM
 
I love Norrland (2)
Norrlandsbetraktelser av Åsa Bergdahl, Lena Ylipää och Helena Wikström.
Kramfors konsthall t.o.m. 25 nov.

När sommargästerna och älgjägarna har lämnat för säsongen är det dags för byinvånarna att ta plats. Och det gör de. 350 aktiva föreningar finns det i Kramfors. Åsa Bergdahl redovisar glesbygdens mest prioriterade fritidssysselsättningar - gå på loppis, vara med i en förening och samla recept för matlagning. De tre konstnärerna Åsa Bergdahl, Lena Ylipää och Helena Wikström, betraktar sin speciella del av Norrland med hemvändarnas ögon. Alla tre har bott och utbildat sig i storstan men lämnat det livet för åretruntboende i var sin norrlandsby - Nyhamn, Laino och Holmsund.


© BUS 2006 Helena Wikström "Kaka söker maka"

Lena Ylipää har boat in sig i manlig singelkultur med en norrbottnisk yta av dunkelblå fiberpäls. Allt inklätt i Helly Hansen, från älghornet på väggen till termosen på bordet och den ensamma nedsuttna stolen. Allt finns med.
Helena Wikström gör också nedslag i singellivet. Denna gång i en ensam kvinnas läshörna. Bord, fåtölj och lampa i fräscht köksrött- och vitrutigt.
Åsa Bergdahl fortsätter temat med två strama solstolar där man anar erotiska lekar på stranden med en underton av rädsla, våld och blottade tänder.


© BUS 2006 Lena Ylipää "Nappar det? Nej!"

När Norrland ska gestaltas är det lätt att falla ner i mytbilderna av en förfördelad och utsatt landsända, kolonin i norr, som alltid drar kortaste strået och blir offer. Åsa, Lena och Helena har gjort tvärtom. De använder sig av humorn som uttryck och skruvar på ett medvetet sätt till föreställningarna om den norrländske människan som utkastad i periferin. Glesbygd finns på många ställen i Sverige. Den gemensamma, svenska drömmen är avskildhet, naturen och såklart den röda lilla stugan. På Helena Wikströms soffa är det tillåtet att vila i drömmen, omgiven av korsstygnsbroderade hus med åtskilliga blågula flaggor.© BUS 2006 Åsa Bergdahl "Långsele station" DVD-film

Livet blir såklart inte alltid som man tänkt sig det. Åsa träffar en eftertänksam kvinna på Långsele station. Hennes vackra, varma leende är hoppfullt trots att hon aldrig fick sina drömmar uppfyllda, aldrig träffade den mörke man hon längtat efter. Livet går vidare och hon hoppar glatt på tåget norröver.
En uppstoppad ekorre beundrar minimålningen av Lapporten och flugorna i DVD:n Humanlogistik fortsätter oberört att kopulera på den norrländska ytan.
Åsa Bergdahl i Ångermanland, Lena Ylipää i Lappland och Helena Wikström i Västerbotten har tillsammans hittat ett bra förhållningssätt till sina norrlandsbetraktelser. Hoppas de kommer igen med fler.

Text: Karin Westerlund

Foto: Jan K Persson
06-11-06