VOLYM
  

Kjell Ekström
Akvareller
Galleri Versalen, Sundsvall
4–18 mars 2006

Kall vinter möter tropisk värme
Den åländske målaren Kjell Ekström visar under mars månad akvareller på Galleri Versalen. I utställningen kontrasterar poetiska men kalla vinterbilder från Ålands skärgård mot grönska och värme i akvareller från Brasilien.
Det isiga måleriet från Kyrkogårdsö i Ålands sydvästra skärgård utforskar en för nordbor välbekant vintervärld. Brasilienbilderna kommunicerar en nästan påtagliga varma grönska. De härrör från en resa i januari 2004 till Rio de Janeiro, Ilha Grande och Paraty.


El Jardim Botanico. Akvarell av © Kjell Ekström 2004.


Ekström, som är utbildad etnolog och självlärd målare, fångar med till synes lätt hand känslolägen och stämningar i natur och landskap. Men motivvärlden innehåller inte bara miljö, natur och landskap. Även människokroppen förekommer, liksom djur.
– Men på mitt eget mytologiska sätt.
För tre år sedan slutade han sitt jobb som chef för Ålands konstmuseum. Sedan dess har måleriet varvats med undervisning och konstrelaterade uppdrag. En titt på konstnärens hemsida (www.kjellekstrom.com) vittnar om att den måleriska utvecklingen gått med raketfart de senaste åren. Det handlar om ett kanske traditionellt, men hederligt, icke spekulativt och ärligt akvarellmåleri.


Tidig morgon i Paraty. Akvarell av © Kjell Ekström 2004


– Jag målar aldrig av utan jobbar med teman och bildidéer som lever länge i minnet, berättar Kjell Ekström.
Han har målat aktivt sedan 1985. Det började med olja och akryl men akvarell visade sig vara roligare.
– Det passar mitt temperament, går snabbt och är lätt att ha med sig.
Inspirationen hämtas främst från resor, gärna arrangerade av stockholmskonstnären Anders Wallin. Det har burit iväg till länder som Mexico, Vietnam, Bali, Indien och Kenya.
Kjell Ekström har ställt ut i Sverige flera gånger tidigare, liksom på andra håll i Skandinavien och Nordeuropa.
– Åland uppfattas som en nation i nordiska sammanhang vilket ger oss Ålänningar bra förutsättningar att komma ut.

Text
Karin Kämsby

Foto Konstnären