VOLYM
  

Dick Bengtsson
En vandringsutställning från Moderna Museet
Sundsvalls museum
28 oktober 2006 – 7 januari 2007

Utmanar och provocerar

En reducerad version av Moderna Museets Dick Bengtsson-utställning från våren 2006 visas i vinter på Sundsvalls museum. Flera av konstnärens mest omtalade verk finns med.

Dick Bengtsson (1936–1989) debuterade på Galleri Observatorium i Stockholm 1963. Efter att ha varit verksam fram till 1977 gick han in i en period av konstnärlig tystnad som varade i nästan tio år.
Flera av han verk förstördes när hans hus i Voxna, Hälsingland, brann ner 1982. Bengtsson själv hamnade på mentalsjukhus.
De sista åren av sitt liv gjorde han flera collage och förverkligade installationen Möbelrälsen. Den består av ett 1940-talsmöblemang uppställt på en tio meter lång autentisk järnvägsräls. Verket finns inte med i Sundsvall.
För att få sina målningar att se gamla och slitna ut strök Dick Bengtsson lasyr över de torra oljemålningarna. Sedan torkade han upp lasyren med hjälp av ett strykjärn varpå han fernissade målningarna. Proceduren gav dem en speciell finish.©Dick Bengtsson/BUS 2006 "Bergsvandrare" 1977

Bengtsson var ett bildfreak och lagrade bildminnen. Många av hans målningar är citat av redan befintliga bilder som han kopierade med hjälp av smörpapper. Sedan kunde han lägga till ett hakkors eller foga ihop bilden med någon helt annan bild, som i Badhuset (1977), där ytan under hopptornet knappast liknar vatten. En liknande koppling görs i Bergsvandrare (1974), där de glada vandrarna bär ryggsäckar prydda med modernistiska konstverk. Känslan i målningen påminner om Elfriede Jelineks pjäs I Alperna.
Flera av hakkorsbilderna finns med i Sundsvall, till exempel parafrasen på Edward Hoppers Early Sunday Morning från 1970. Bengtsson har målat av Hoppers berömda bild och prytt den med ett hakkors i nedre vänstra hörnet. Målningar av idylliska hus på landet, bland annat det egna huset i Voxna, dekorerades med hakkors och en upphängd plastspade. Plastspadarna finns inte kvar, de har förkommit.


©Dick Bengtsson/BUS 2006 "Edward Hopper: Early Sunday Morning" 1970

Filmen Årets brott (1969), kan ses på Sundsvalls museum. Den börjar med att en gammal dam sitter och stickar till hurtig musik. Efter en stund ser man hennes hakkorsmönstrade gardiner. Filmens fortsättning är tämligen obegriplig, men suggestiv.
Hakkorsen har fått stor uppmärksamhet och det finns en rad alternativa tolkningar. Den (för mig) mest troliga är att Bengtsson undersöker hur en symbols betydelse förändras beroende på i vilket sammanhang den uppträder. ”Han undersökte metodiskt gränsen mellan svastikan och hakkorset, mellan politik och estetik, mellan form och innehåll.” (Bengt Gmelin, Hjärnstorm nr 62.)
Dick Bengtsson hade arbetarklassbakgrund och arbetade själv på posten som brevbärarbiträde och postiljon en bit in på 1970-talet, då han sa upp sig för att bli konstnär på heltid.


©Dick Bengtsson/BUS 2006 "Demonstrationståg" 1972

Bortsett från en kvällskurs i teckning var han självlärd som konstnär. Han hade sökt till Konsthögskolan men inte kommit in. Under 1977 jobbade han där ett halvår som gästprofessor, vilket skulle kunna ses som en revansch.
Dick Bengtsson var den förste konstnären i sin generation som hade en separatutställning på Moderna Museet. Det inträffade 1983, samtidigt som han var intagen på mentalsjukhus. När han levde var han mest känd bland andra konstnärer. I dag uppfattas han som en av de mest tongivande konstnärerna inom svenskt 1900-tal, en tidig kritiker av modernismen och föregångare till postmodernismen.
Med 1960- och 1970-talens dogmatiska krav på politisk radikalism i färskt minne är det fantastiskt att se hur Dick Bengtsson går sin egen väg och formulerar sina egna frågor. Självklart fick han det jobbigt när han, förmodligen omedvetet, provocerade sin samtid. Denna intellektuella, ofta humoristiska, men självförbrännande konstnär utmanar fortfarande.

Karin Kämsby

Källa: Kulturtidskriften Hjärnstorm nr 62. I samband med utställningen säljs ett nytryck av detta nummer som helt behandlar Dick Bengtsson.
Fotnot: Verk av Dick Bengtsson visades på Sundsvalls museum redan 1969, i utställningen Nordiska kritikers va
l.