© Eva Ziggy Berglund, "Fårskallar" Terazzobetong

 Just nu visar man skulptören Eva Ziggy Berglund, som bland annat ligger bakom bronsbysten av Jonas Netterlund (Netterlunds testamente). Utställningen visas i bottenplanets till viss del lite svåra rum, avdelat som det är av ett högt tak längre in och med soldränkta fönster mot gatan.

 Eva Ziggy Berglund leker med det mesta, alltifrån afrikansk mytologi till vår tids discokultur. Med hantverkets skicklighet i botten pendlar hon mellan fabler, ironi, grubbel och hyllningar. Undertexternas gummisnoddar sträcks i vissa fall till det yttersta och ibland hjälper titlarna till av bara farten.© Eva Ziggy Berglund "Betraktaren" Glasfiber, spegelmosaik

 Ömheten för material och innehåll gör att man förstår att hon måste ha haft förbaskat roligt med arbetet. Utställningen lyser genom av den sortens humanistiska patos och poetiska retorik som får en att lämna museet glad i hågen.


Text och foto: Jan K Persson

       
volym

 

Örnsköldsviks Museum/Konsthall
Eva Ziggy Berglund, t.o.m. 15 maj

Den nya konsthallen i Ö-vik finns sedan årsskiftet inrymt på Örnsköldsvik Museum.
De samtidsutställningar som konsthallen inriktas mot har man inte avsatt några speciella rum för, då tanken är att dessa
ska variera från tid till annan. Man kan ana viljan att skapa överraskningar och kanske skräddarsydda lösningar alltefter programmets innehåll.


 


 
                           


Men Berglunds utställning har det cirkusartade innehåll som fungerar bra i rummet. Runt femtio verk av små och medelstora skulpturer i brons, keramik, gips, betong, m. fl. material. Genomgående i dubbelbottnade möten mellan allvar och humor.

Bild t.v. "Lite väl drastigt tycker jag" Brons
© Eva Ziggy Berglund

Bild t.h. "Processionsledare" Betong
© Eva Ziggy Berglund