upp_pil  
volym
 


”Av hjord är du kommen”,

Installation av Jonas Lundqvist
Sambiblioteket, Härnösand

”Av hjord är du kommen”, ropas det ut från bibliotekets affisch.


Är flocken också vårt rätta hem? Eller är kanske den isolerade, enskilda individen den sanna och lycklig formen för oss? Jonas Lundqvist tycks undra över detta i sin installation på Sambiblioteket i Härnö- sand. Han tar föredömligt in och laddar rummet, den specialrymd som biblioteket reserverat för utställningar av olika slag.

”Installation” vill Jonas kalla det. Och det är en installation av assemblage, av samlade föremål som i denna presentation får bära nya betydelser. Arméns avfärgade och rostiga hjälmar på rad på golvet tillsammans med lie, fågelskelett och hammare med skära leder tankarna åt många håll. När tanke-trådarna drar i väg i för många riktningar, brukar vi rädda oss med att säga att det är i alla fall vackert. Så också här.

En av Sjöbefälsskolans gamla lådor med madras-serade väggar för känsliga mätinstrument rymmer
nu det sköraste som finns, bilden av konstnären själv som barn och hans barndoms nalle. En annan liknande låda uppfylls helt av en militärhjälm som fått ett slags kamoflagemönster av bladguld (!). Är det en hjältetrofé eller har den förhatliga krigssymbolen låsts in för gott? Jag vet inte. Men jag anar ett kluvet förhållande till den privata släktens militär-historia. Och väldigt komiskt blir det med den lilla apan som handdocka.
Här har den lustigkurren erövrat alla tänkbara bragdmedaljer, "knappar" han gett sig själv för att rädda sin ”hjord” från kärnkraft och andra faror. Kanske också det är små hjältedåd?

Det är bra att biblioteket prövar sina utställnings-möjligheter med sådant som vi inte riktigt vet var det hör hemma, men som ger oss stoff för nya tankar och drömmar.
Torgny Åström


 

http://www.sambiblioteket.bib.mh.se/