upp_pil  
volym
 

 
Halland 1999-04-04 23.55. Foto Hans Alenius


Nattlandskap – Landscapes by night

Fotoutställning av Hans Alenius
Bildens hus Fotomuseet, Sundsvall
11 juni – 30 juli

”en vision om att befrielse från samtidens ljusnedskräpning är möjlig”

Bildens hus Fotomuseets sommarutställning presenterar
Hans Alenius
senaste projekt, Nattlandskap.

Han har rest runt i Sverige i tio år och fotograferat om nätterna med en självuppoffrande uthållighet.
Resultatet är vackra, ibland suggestiva bilder i svartvitt och färg som gärna förlorar sig i renodlad estetik.

Hans Alenius föddes i Vilhelmina 1937. Han är bosatt i Fagersta och var före sin pensionering lärare i biologi och naturkunskap. Han kallar sig autodidakt som fotograf. Men efter 14 fotoböcker, en mängd utställningar i Sverige och utomlands samt ett mångårigt medarbetarskap i Aktuell fotografi, är det ingen amatör vi har att göra med.

Projektet Nattlandskap har också utmynnat i en fotobok med samma titel. Där skriver etnologen Jan Garnert att ”det var först med 1900-talets elektriska ljus som det alls blev möjligt att blicka ut över nattlandskapet”. Och det är vad Hans Alenius nattbilder visar, elbelysta miljöer, städer, hus och vägar.


Gussarvshyttan 1998-05-15 01.37.
Foto Hans Alenius

Ljuskällorna utgörs oftast av olika utomhusbelysningar, ljus från fönster eller bilars strålkastare. Men i några av bilderna badar världen i sitt naturliga ljus, utan elförstärkning. Det kan innebära inget eller nästan inget ljus alls, bara ett provocerande mörkt grått mörker, i vilket en miljö avtecknar sig med svaga konturer. Ingen Iso-pressning, ingen blixt, ingenting. Det ger en vision av nätter före neon och ljusgirlanger, en vision om att befrielse från samtidens ljusnedskräpning är möjlig.

Bilderna är tekniskt perfekta, fotograferade med manuell kamera och egenhändigt framkallade, utom färgbilderna som lämnats på labb.
Karin Kämsby