VOLYM
  

GRAFISK FORM
I FOKUS

Sundsvalls museum1
9 nov 2005 – 4 feb 2006


Utställningen Grafisk form i fokus på Sundsvalls museum vill skapa uppmärksamhet och medvetenhet kring den grafiska designen i Mittnorden. Elevarbeten tar stor plats i utställningen. Bland annat har studenter inom grafisk form från Mittuniversitetet och Ålsta folkhögskola tävlat om att inom en befintlig grafisk profil utforma ett mjölkpaket med julstämning åt Milko. Den vinnande dekoren med pepparkaksfigurer trycks på de norrländska mjölkpaketen under december.


Studenter från Grafisk design vid Mittuniversitet har tävlat om att utforma utställningens logotyp och katalog. Den vinnande logotypen som används i utställningens informationsmaterial har en sluten rund grön platta med en inre vit form som ska föreställa ett abstrakt öga. Den gröna formen finns även som vinjetter runt om i utställningslokalerna. Övriga studentförslag finns att beskåda en trappa upp på museet.


Utställningsbesökarna kan provspela PC-spelet Crazy Ball som vunnit första pris i Swedish game awards. Det har skapats av studenter från Power House i Kramfors. Där utbildas bland annat dataspelsprogrammerare.

Regionernas reklambyråer och grafiska formgivare har fått möjlighet att lämnat in sina bästa grafiska arbeten och en jury har utsett tre mottagare av utmärkelsen Bästa formen:
Susanne Ekelund från Härnösand,
Jussi Jäppinen från Jyväskylä samt
Anja-Patrice Auflem och
Bertil Lien från Trondheim.
Ett 40-tal verk lämnades in varav hälften ställs ut.

Omslaget till kokboken Gudagott med Mittnordisk mat. Boken som är formgiven av
Susanne Ekelund på P & P Kommunikation, fick utmärkelsen Bästa formen vid den
mittnordiska utställningen Grafisk form i Fokus.

Ett uppslag ur Jussi Jäppinens bok där han har samlat sina teateraffischer. Det här är en affisch för pjäsen Fetischiste och en detalj ur en affisch för pjäsen Trio. Mitt emellan dessa bilder ett foto av teaterchefen Kurt Nuotio där han spelar saxofon. Boken fick utmärkelsen Bästa formen vid den mittnordiska utställningen Grafisk form i Fokus.


Anja-Patrice Auflem och Bertil Lien, vid reklambyrån Bennet i Trondheim, har gjort den här årsredovisningen för Trönderenergi år 2001. Den ligger i en elskåpskåpsliknande kartong och fick utmärkelsen Bästa formen vid den mittnordiska utställningen Grafisk form i Fokus.

På utställningen ges möjlighet att begrunda tidningsdesign från för Östersundsposten och Vasabladet, logotyper, kulturaffischer och mycket mer. Björn Salettis och Olle Lundbergs varumärkes-plattform för Åre drar till sig blickarna.

På några skärmar presenteras typsnittet Berling Nova, en vidareutveckling av typsnittet Berling som formgavs på 1950-talet.

Konst med grafiskt innehåll förhöjer atmosfären. Gunilla Klingberg har lekt med logotyper och Lars Arrhenius har gjort en animation med piktogram. Länets egna konstnärer medverkar med bokkonst. Här finns även kalligrafi av AnnaLena Sondell.

I två separata utställningar visas bokformgivning av Jan Biberg och affischer och illustrationer av formgivaren Dan Jonsson, båda födda i Sundsvall.

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Sundsvalls museum, Pro Mid Nord, Mittuniversitet, Design i Västernorrland, Regionalt designcentrum i Jämtland, Fotomuseet Bildens Hus (som öppnar sina utställningsar efter nyår), Konstkonsulenten i Västernorrland och de Mittnordika regionerna.
Den pågår från 19 november 2005 till 4 februari 2006.
Ett seminarium om grafisk design äger rum 2–3 februari 2006 i anslutning till utställningen.

Karin Kämsby

Fungerar inte länken? Högerklicka på denna knapp, och Spara mål som...