GALLERI UTÅS GÅRD, Husum

Kennet Williamsson, Pasi Välimaa, Sunna Jonsdotter
T.o.m. 1 aug.


Ett stenkast från E4 strax norr om Husum ligger Galleri Utås. Men då får man passera en flik av det upprivna landskap som kännetecknar arbetet med Botniabanan, före ankomsten till det naturskönt inbäddade galleriet. Kontrasternas värld öppnar sig också där bakom dörren i sommar.

 

 


 Kennet Williamsson "Hemma hos Mino" (relief)


Den uppmärksammade keramikern Kennet Williamsson visar detaljer ur ett pågående större arbete vid Spånga pendeltågstation, ”blommande våtäng”. Några kraftiga växtformer i grå betong mot en vägg möter ett antal mindre kvadratiska reliefer, de senare under samlingsnamnet ”Warhol Goes Assyrian”. Betong mot Andy Warhol antyder tvära kast med grov natur mot affischaktig yta.

Den assyriska konsten från 800- till 600-talet f Kr kännetecknas av dess kolossala och imponerande reliefutsmyckningar av natursten, med genomgående skildringar av kungarnas krigs- och jaktbedrifter. Men hos Williamsson är det den enkla lilla blomman i klara Marilyn Monroe-färger som blygt träder fram, och som kommer att ansluta till de stora växtformerna i utsmyckningen. Så kopplas här alltså det väldiga greppet mellan två stora konstmytologier genom ett avväpnande rakt hantverk och en till bristningsgränsen utspänd idé.

 Kennet Willamsson "Warhol Goes Assyrian" (reliefer)

Brutpunkten hos Pasi Wälimaa är de små sagotälten på bord mot de två jättelika trasryorna som hänger från taket. En liten mjuk lada, ett cirkustält, små och nästan dockskåpsaktiga objekt ger tankar om saga, mystik, poetiska gömställen. Den svällande rosafärgade trasryan blänker av erotik och sensualism, medan den svarta ryan på andra sidan av rummet faller ned över golvet som ett urjordiskt mörkt vattenfall. Välimaas material är linne, lin, siden, sidensatin, bomull och ull. Den vilda romantiken hos den finlandsfödde konstnären är knappast att missta sig på. Men den är vässad med humor och fingertoppskänslighet.

 Pasi Wälimaa "Tält"Som ett mera bruksnära komplement i utställningen visar Sunna Jonsdotter en stor mängd fat och vaser i grönt och vitt stengods. Titeln ”grand bazar” ger en vink om arbeten av stram och enkel högstämdhet.

Margareta Olofsson på Utås fullföljer sin tradition av sevärda sommarutställningar. Där finns också mycket att hämta i butiken av design, textil, konsthantverk. Även målaren och grafikern Hans Wigert finns naturligtvis med på ett hörn, som den regelbundet sommarvistande grannen till galleriet.

Text: Jan K Persson

Foto: Susanne Westerlund, Ateljé Westerlund

Hemsida: www.galleriutas.com
Pasi Wälimaa "Trasrya"

 
Sunna Jonsdotter (grön stengods)

volym