Georg Oddner

Genomresa
Bildens Hus
Fotomuseet
SUNDSVALL
Sommaren 2004

Ur verklighetens mångfald väljer vi alla ut det som passar vår egen person. Av dessa val bygger vi upp vår världsbild. Att få möta och ta del av andras egensinniga val kan vara omskakade. Konstutställningar kan i bästa fall skapa sådana möten. Men också här gör vi våra egna personliga val. Ofta gör vi dessa val lite lättvindligt, men någon gång tappar vi fotfästet och låter allt strömma emot oss.

Den legendariske fotografen Georg Oddners utställning tror jag fångar många på det sättet. Hans val under sin genomresa i livet är ett varmhjärtat, inkännande val. Personerna på bilderna är inte utlämnade, de ser stolt på oss, var och en från sin unika situation.

Georg Oddners bilder har samma lätthet över sig som ett väl inövat cirkusnummer. Ansträngningen bakom syns inte. Tilltalet är lika direkt som en välformulerad mening i en roman. Formen är fulländad och skymmer inte, utan lyfter innehållet.
Det är med ljuset han skriver sina berättelser, oftast i svart/vitt. Färgerna har han sakta fört in i sin bildvärld under senare år. Med dessa verktyg växer berättelser fram. Men det är inte i första hand Georg Oddner egna berättelser jag finner. Det är de historier hans bilder skapar hos mig och som jag bär med mig ut i livet. Historier som alla bygger på en kärlek till medmänniskan. Få är de som berättar sådant idag.

Ända sedan 50-talet har han tillsammans med de andra berömdheterna i gruppen ”Tio fotografer” haft och har ett enormt inflytande på generationer av bildintresserade. Han har visat på den nödvändiga respekten både för de personer som får släppa till sina öden och respekten för mottagaren. Därför kunde han ibland komma hem utan bilder från fotograferingsuppdrag, där andra kanske bara sett möjligheter till skandalbilder och mottagare som hyenor. Aldrig så hos Georg Oddner.

I utställningshallarna har bilderna, under ett långt prövande i regi av Georg Oddner själv, hängts så att rummens olika karaktär och bildernas inbördes förhållande tagits tillvara på ett mästerlikt sätt.

Torgny ÅströmAlgplockerskan, Hokkaido, Japan 1970. Bildens finns också i boken med samma namn som utställningen.
©
Georg Oddner

Bilden berättar om en gammal japansk kvinna som släpar på samlade alger, vilka blivit som ett med henne själv.

Hennes spår i den nyspolade sanden kommer att försvinna när nästa hotande våg väller in
.

Georg Oddner
på vernissagen den 12 juni 2004.

Med i stort sätt samma bilder har Bildens Hus i år också presenterad Georg Oddner i Riga.

Utställningen sker i samarbete med Hasselblads Center och visas hela sommaren fram till den 20 augusti 2004 i f d Berners lokaler på Fabriksgatan i Sundsvall.

Där visas också en intressant dokumentär om
Georg Oddner.

upp_pil  
volym