Utsikt från ateljén i MälandMikael och Annikka Arvidsson
Ateljéutställning i Mäland 17-23 juli, 9-15 aug.

Ateljéutställningar hör sommaren till. Konstnärerna kan öppna portarna till sina arbetslokaler för varma vindar och tillfälliga förbipasserande. Också en möjlighet att få en egen bild av vad som gjorts i ateljén det senaste året.

Volym bevakar i regel inte ateljéutställningar då de är alltför många, ofta alltför ostrukturerade och där många verk kanske tidigare visats i andra sammanhang. Vi gör dock ett undantag för ”Mäland” i Nordingrå, ett namn som helt förknippas med den loge som är Annikka och Mikael Arvidssons ateljé, och som de senaste åren blivit en mötesplats för flerkonstnärliga aktiviteter. Just denna ambition att bjuda in andra konstnärer från när och fjärran till sin ateljé och hemmiljö är väl värt att uppmärksamma.

Under de tre senaste åren 2001-2003 har paret Arvidsson skapat sommarutställningar under temat ”Händelser vid en väg”, där landskapet i Mäland tillsammans med logen utgjort ett öppet forum för bildkonst, installationer, performance, aktioner, musik, happenings m.m.

En sådan utåtriktad verksamhet kräver mycket förarbete, organisation och administration, och projekten har också fått stöd till en del från exempelvis landstinget, Kultur-AF och KC-Nord. Volym har tidigare hänvisat till händelserna i Mäland, som i essäerna ”Mainstream upplöst” och ”Konst i landskapet”.Mikael Arvidsson "Det nya landet" - temperaAnnikka Arvidsson "Du och jag" - storbildsgrafik
Flerkonstnärliga projekt som drivs privat kräver mycket tid och ideellt arbete. Denna sommar beslöt de två konstnärerna att ta en välbehövlig paus från det stora upplägget och endast visa egna verk under ett par separata veckor. Ett 60-tal bilder ur de senaste årens produktion fyller nu logen, med måleri, emalj, teckningar och grafik.

Mikael Arvidsson är fullt sysselsatt med det säregna landskapet i Nordingrå, dess dramatik och poetiska kännetecken. Annikka Arvidsson är däremot mera inriktad på olika mänskliga underströmmar, där psykologiska och sociala trådar vävs ihop med landskapet. Hon visar bland annat en egen producerad bok tryckt i boktryck, ”Ord”, där bild och text kombineras i en mörk men ändå förtroendefull grundton.
Annikka Arvidsson "Ord" - boktryck

 

För konstbesökaren i Mäland är landskapet runt logen i sommar ovanligt tomt på överraskningar, men å andra sidan ger det en vink om dess eget nakna uttryck och vilken dragningskraft det kan ha för konstnärer. Annikka Arvidsson har länge haft tankar på vad som skulle kunna göras här på vintern. Kanske nästa händelse?

Text och foto: Jan K Persson

volym