Konstens arena - manifestation
för konsten i Örnsköldsvik
Rådhuset, Ö-vik, t.o.m. 27 nov.

Affischen till utställningen ”Konstens arena” är utformad som en dödsannons för Rådhuset. Och mycket riktigt så tog kommunen ett beslut ett par dagar före öppnandet att detta hus ska stängas vid årsskiftet och därefter säljas ut till annan verksamhet. Något mer kan inte sägas, förutom att det förmodligen aldrig varit så fullt med folk någonsin på Rådhuset som vid vernissagedagen. Att protesterna var högljudda och att knappt någon kunde förstå hur detta kunde ske i en konststad som Ö-vik. Till saken hör att det under det närmaste halvåret inte finns någon ny utställningslokal för kommunens utställningar, det kommer att minst ta den tiden att möblera om på Ö-viks museum för att ge det utrymme som krävs.
© Jonas Forsberg "Vakthund i Johannesburg, Sydafrika. (foto)


Museet är nämligen tänkt som det hus som också ska innefatta tillfälliga utställningar av samtidskonst och där även konstföreningarna ska ges tillträde. Hur detta ska ske vet ingen, förutom lösa antaganden och förhoppningar. På sikt finns visionerna om byggandet av ny ”ändamålsenlig” konsthall i inre hamnen i anslutning till Botniabanan, någon gång 2008 - 2009. Så är läget just nu. För konstens arena och dess offentliga visningsmöjligheter i Örnsköldsvik. Ett vakuum har uppstått. Och vinterns första snåla vindar drar in över staden.

Men hur klarar sig konsten själv då? Den utställning med över trettio konstnärer med anknytning till Ö-vik som fyller konsthallen motsäger med stor kraft talet om dödsmärkning. Via måleri, teckning, skulptur, textilt, objekt, foto, konstfilm och annat presenteras den mångfald och kvalitet som konsten fortfarande har i den norra delen av länet.

© Fredrik Sundqvist /BUS 2004 "Kopp i landskap"


Örnsköldsviks Konstförening med Björn Sohlin i spetsen lyckades med kort varsel få alla att ställa upp i en manifestation vars syften är att peka framåt, och föreningens ambitioner är också att genom ytterligare offentliga möten skapa förutsättningar för en ny och praktisk möjlig kulturpolitik i stan. De ideella krafterna tillsammans med konstnärerna får åter ta initiativ till samtal. Men ansvaret för en framtida konstens arena värd namnet måste ligga hos kommunens kulturpolitiker. Förhoppningen är att något nytt och bra kan födas ur det uppkomna läget.

Text: Jan K Persson
Foto: Rådhuset

volym