volym
   

 

Helena Bergenrud
Torrnålsgravyrer


4 sept - 2 okt 2004
Galleriet, Härnösands konsthall
Arr: Härnösands konstförening


En av titlarna på Helena Bergenruds små intima torrnålsgravyrer är “Ur en pingvins familjealbum: pappa dyker efter mat“. Och något av ett familjealbums privata ton möts vi av, men det är det personliga, det i botten hos konstnären, vilket också är botten hos mig, som är själva tilltalet. Jag stäms till en djup, varm hållning till de sköra nivåerna i min egen själ.Flicka som visslar på sin hundAtt ta del av hennes utställning är som att slå sig ner för en trygg sagostund, då livets alla svårigheter får ta form av något som går att hantera, berättat med en varm mänsklig stämma och med kärleken som trygg grund.

Vad är det då för små sköra händelser som fått dessa inbjudande tolkningar? Titlarna öppnar dörrar åt oss till de intima rummen: “Två bröder ser på stjärnorna“, “Flicka som visslar på sin hund“, “Tålmodig vägvisare“, “Människor på isflak möter något stort“ osv.

Detta är inga “väggsmycken“. Det här är konst sprunget ur en djup sorg, den sorg vi alla måste bära och som rätt buren ger livet dess grundvärme.

TORGNY ÅSTRÖMSe mera av Helan Bergenrud på
www. bergenrud.com