Text och foto:
Torgny Åström

upp_pil    
volym
 


HANS HEDBERGS

"SKRUBBAN"

PÅ SKULEBERGETS TOPPDen 2 juli 2004 invigdes på Skulebergets topp bronsskulpturen ”Skrubban”, ett verk av Hans Hedberg. Uppdraget att utföra detta minnesmärke ”för att hedra världsarvs-utnämningen av Höga Kusten” har landshövding Gerhard Larsson låtit gå till den internationellt välkände svenske ”keramiske fruktodlaren” i Biot på Franska Rivieran, som är uppvuxen i Köpmanholmen, och dit han också återvänder varje sommar.

Skrubban. Foto: Thomas Birkö Från Länsstyrelsen hemsida.

Verket kan ses som en hyllning
och en hälsning till en av de mest lockande och otillgängliga öarna i Höga kusten, "Skrubban", vilken ligger straxt söder om Trysunda. Diabasen och öns karateristiska tvärbranter med sina hyllor har fått ge verket dess form. I bronsets yta finns toner från öns magi och hemligheter.

Idag tillhör ön ett fridlyst område, men bjuder sjöfågeln på goda boplatser. Diabasen gynnar en örtrik och vacker flora. Branter och väldiga urgröpningar gör ön lockande för den förbiseglande.

Hans Hedberg, som är känd för sina svällande frukter i keramik, vars glasyrer är mästerliga,
har denna gång valt att gjuta sitt verk i brons, eftersom keramik inte skulle klarar den nordiska tuffa kylan.

"Hanverkaren och skulptören" Hedberg har fått formen att växa fram ur lerans karaktär, för att slutligen via gipsformar låtit gjuta verket i brons. "Målaren" Hedberg har därefter gett bronsets yta en livfull patinering.

Det finns något okuvligt och trotsigt i detta verk, så olikt Hedbergs annars så sinnliga keramiska frukter.

Skulpturen "Skrubban" har blivit ett värdigt minnemärke över de 9500 år som Höga kusten rest sig ur havet.

 

 

 
Bronsplommon till Köpmanholmen

I slutet av juni invigdes på Örtagården i Köpmanholmen ytterligare en skulptur, ett blått bronsplommon, av Hans Hedberg. Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond donerade verket som nu står intill kyrkan, dit Hans Hedberg tidigare gjort altare och dopfunt.
"Skrubban", detalj


"Skrubban" mot den mäktiga utsikten från Skulebergets topp, så som
d en endast kan upplevas, som här, i ett fotomontage"Skrubban" detalj


Namnplåten vid verkets fot.

©Hans Hedberg/BUS 2004

"Skrubban",
så som den presentaras idag, med träsockel och ett eget "dansgolv" med sittplatser, vilket allt tilllsammans omöjligör för besökaren att rätt kunna uppfatta skulpurens tänkta roll i landskapet.
Förhoppningsvis är detta arrangemang bara en tillfälllig lösning. Verket skall naturligtvis stå direkt mot berget och utan skymmande kringarrangemang.