©Aino Näslund/BUS 2004 "Bubblor", akryl
"Socka I" screentryck på pannå
©Aino Näslund/BUS 2004"Kontaktyta", högtryck/monoprint
       


Kanske vill hon också ha vårt skratt när hon leker med vår längtan efter kontakt, eller är det just här hela utställningen bränner till av allvar. Med bilden ”Kontaktyta”, ett högtryck/monoprint, självklar som ett enkelt piktogram, söker Aino oss nog ändå här för en djupare ”bekantskap”.

Länets konstköpare tar sig nu till Härnösand för affärer, men också ”grabbarna” utanför på torget kommer gärna till Ainos rum. Där finns ett underifrånperspektiv, med en humor på tillvaron, som ger en igenkänning. Det är inte illa.
Torgny Åström

volym

 


Aino Näslund
Härnösands Konsthall, Galleriet
21 februari- 20 mars 2004
Arr. Härnösands kommun

Konsten lär oss att se, sa en gång Paul Klee. De orden duger bra som motto för Aino Näslunds separatutställning i Härnösand. Hon lär oss att se på det mest vardagliga ting och händelser med en humoristisk syn som gör livet lite lättare att leva.

Allt är gjort med stor teknisk skicklighet och med en klar inställning till hur Konst kan se ut i vår tid. Hon prövar sina idéer i en rad olika tekniker och material, som emalj, screentryck, kristyr (!), betonggjutning, akrylmålning, och mycket annat.


 


 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

 


Inget innehåll, ingen form tycks hennes främmande. Raggsockor, bakvispar, småkaksbak osv. duger gott som motiv. När motivet så kräver får det själv utgöra sitt eget uttryck, som med de uppradade vispfynden i en ”museimonter”, den julglitterklädda sparken, som tycks vara omsluten av frostkristaller eller den banala ljusslingan med sina små djurfigurer. Ingenting tycks vara för trivialt, inget tycks dock heller vara heligt.

Med sin ständigt lika ivriga upptäckarglädje ger hon oss betraktare frihet att själva upptäcka nya förhållningssätt till vardagens små obetydligheter.