I de tidigaste verken finns märkliga, atmosfäriska, till synes uråldriga turkosa tecken inlagda. De synliggör bergens mäktiga tankar.
I några av bilderna har parallella bilder klippts in, som på film. Där skymtar människor och rovdjur som skuggor. Människorna är små, naturen överväldigande. Men frågan är om de här människorna skulle stå ut i platta landskap, utan berg omkring sig.
Med åren förändras perspektivet. Känslan av överväldigande tyngd försvinner allt mer. Bilderna handlar om utsikter från berg, kanske är det bergen som tittar ut över världen från sina toppar och kammar. Eller har bergen börjat släppa konstnärinnan mer fri, så att hon kan klättra upp på dem?

I Staden I och II betraktar hon på avstånd en stad mellan två berg. Det liknar Sundsvall. Men det handlar hela tiden om Ekelunds inre bilder, här finns inga naturalistiska avbildningar.

I några bilder, ursprungligen gjorda för tidskriften Provins, har Kirstie Ekelund höjt abstraktionsnivån och ritar kartbilder av berg.
På Versalen visas hennes målningar från 2002 och framåt. De andas njutning och befrielse men även här finns en omutlighet, en protest, en vrede över naturens och livets villkor. En serie målningar har titeln Modig buxbom i zon V. Buxbom kan inte växa i Norrland, men i Kirstie Ekelunds färgstarka, gulgrönskimrande målningar gör den det och buxbomshäckarna bildar frodiga, snirklande mönster på bilderna. I målningen Horisont skär en tunn blå linje genom allt det gula och gulbruna som en spricka mot rymden.
De båda utställningarna ger en bild av ett rikt flöde och en kompromisslös inställning. Det är ett bildspråk med stark hemhörighet i norrländsk natur. Det är vackert, starkt och imponerande.


Text och foto Karin Kämsby

Om Kirstie Ekelund:
Kirstie Ekelund bor i Stöde, är född i Enskede och uppväxt i Fränsta och Ljungaverk. Hon är utbildad på KOMS i Sundsvall och Grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm. Från början är hon tecknare och illustratör men ägnar sig också åt måleri sedan 30 år tillbaka. Under 1980-talet tecknade hon mest eftersom hon arbetade hemma och hade småbarn.
– Familjen har tagit stor del av min tid, säger hon.
Bildkonstnärer som inspirerar henne är bland andra dansken Per Kirkeby, Frida Kahlo och Karin Mamma Andersson.
– Jag målar inte som de men de betyder mycket, säger Kirstie Ekelund.


Teckningar ur serien Bergets tankar har tidigare visats bland annat på Nordiska Teckningstriennalen i Skellefteå och på BWA i Wroclaw i Polen dit Kirstie Ekelund blev inbjuden år 2000. Hon var också en av deltagarna i utställningen Terra del Nord med konstnärer från Västernorrland som visades i Milano 2001 och Midlanda konsthall 2002. År 2003 tilldelades Kirstie Ekelund konstnärsnämndens målinriktade arbetsstipendium för 2003–2004.

Karin Kämsby
 
volym
 

 

Kirstie Ekelund
Retrospektiv utställning på Sundsvalls museum till 14 feb 2004
Galleri Versalen, Sundsvall till 31 jan 2004

Bergtagen och befriad
Samtidigt som Sundsvalls museum visar Kirstie Ekelunds teckningar i retrospektiv från 1989 till 2003 finns hennes målningar från 2003 att se på Galleri Versalen. Utställningarna visar två skilda men besläktade sidor av Kirstie Ekelunds bildvärd. Blyertsteckningarnas känsla av instängdhet och tyngd kontrasterar mot målningarnas starka livsvilja i trots mot naturens karghet.
En serie stora blyertsteckningar från 1990-talet har temat Bergets tankar. Bergen upptog Kirstie Ekelunds skapande under en lång period, från 1989 till 2001. Som om hon vore bergtagen gestaltar hon bergslandskapets tyngd med en kraft som nästan spränger bilderna.©Kirstie Ekelund/BUS 2004 "Horisont"©Kirstie Ekelund/BUS 2004 "Bergets Tankar"
– Måleriet är en njutning, säger Kirstie Ekelund. Ibland frågar jag mig vad kan jag. Men man har hela livet på sig att lära.