VOLYM
  

ÖKKV besöker Linköping

20 konstnärer från KKV i Örnsköldsvik ställer just nu ut på Galleri Vända Sida vid Stadsbiblioteket i Linköping fram till 6 november. Inbjudan från Linköpings kommun kom via den senaste ÖKKV-grafikstipendiaten Lars Hoffsten och hans hemverkstad Krogen Amerika. Tanken är att konstnärer från Krogen Amerika sedan inbjuds till Ö-vik, förhoppningsvis nästa år. Men redan i januari 2007 kommer Lars Hoffsten att visas på Örnsköldsviks konsthall.


Vernissage Vända Sida.


Linköpingskonstnärerna Lars Hoffsten och Olle Schmidt.

Mikael Arvidsson, Aino Näslund och Jan K Persson åkte ned och hängde utställningen. God hjälp hade man av konstnären Olle Schmidt som jobbar som utställningstekniker. Galleri Vända Sida består av en 4 meter hög och 32 meter enda lång vägg en trappa upp i entréhallen vid biblioteket. Det visade sig vara ett ovanligt men i sammanhanget utmärkt utställningsrum med högt i tak och mycket ljus. Med ett femtiotal verk i grafik, emalj, textil, foto och Artist´s Books, ger utställningen en god bild av vad som görs på en konstnärsverkstad i norr. Vernissagen på fredagen 22 september var välbesökt av kulturfolk och konstintresserade, och en av de märkligaste upptäckterna som gjordes var placeringen av Märit Olssons långa textil. Eftersom den var 5 meter hög och för lång för utställningsväggen hängdes den på hissväggen vid trappan framför entrén. Den visade sig smälta in så väl där att det faktiskt kunde tas för en speciell utsmyckning i miljön, både när det gällde material, färg och mönster!


Hissväggen med Märit Olssons textil.

Utställningen är alltså en effekt av grafikstipendiet på ÖKKV, som varje år delas ut till konstnär bosatt i Sverige. Kontakter knyts och kan ge upphov till olika konstutbyten med övriga landet. För att genomföra utställningen har ÖKKV fått ekonomiska bidrag från Örnsköldsviks respektive Linköpings kommun.

Text och foto: Jan K Persson