VOLYM
  

Ideellt galleri visar lokala konstnärer

Galleri 13 Art & Litter på Skolhusallén 13 i Sundsvall (mitt emot Hedbergska skolan) återuppstod i september. Art & Litter erbjuder även icke etablerade sundsvallskonstnärer en möjlighet att ställa ut. Det ägs av en privatperson, Bertil Hedman, vars starka engagemang för konst och kultur gör det möjligt att driva galleriet.


Bertil Hedman jobbar som sjuksköterska, är fackligt aktiv och
sitter även i styrelsen för rockklubben Pipeline.

Vid sin sida har han en grupp bestående av Franziska Egger Nilsson, Barbro Bäck, Agneta Svedberg, Stefan Thunström och Robert Eriksson. Den som är intresserad av att ställa ut kan vända sig till någon av dem. Bertil Hedman betalar hyran och som ersättning väljer han konst ur utställningarna.

Målsättningen är att visa god konst av lokala konstnärer, både kända och mindre kända. I huvudsak ska den konst som ställs ut vara till salu.

Galleriet består av tre små rum med skyltfönster i gatuplanet. Det är öppet fyra dagar i veckan, onsdag, torsdag och fredag mellan klockan 12.00 och 17.00 samt på lördagar mellan klockan 12.00 och 15.00. Utställningarna pågår i tvåveckorsperioder.


"Flicka med rött hårband" Akvarell. Rune Bergström.

I november visade Galleri 13 Art & Litter konst av framlidne dansläraren och konstnären Rune Bergström samt av hans fru Ann-Mari Bergström. Rune Bergström var autodidakt, född 1921 i Sundsvall och drev Bergströms dansskola i Sundsvall. Den retrospektiva utställningen på Art & Litter gav prov på både avklarnade, vackra akvareller och mer komplicerade, tidiga verk i olja. Ann-Marie Bergström född 1930, har studerat konst på Koms i Sundsvall och är verksam på Kollektivverkstaden. Uppenbarligen har dansen påverkat hennes måleri, som i verket Spiral.


"Spiral" Ann-Mari Bergström. Akryl.

Från den 2 december visar Galler 13 Art & Litter Sundsvalls kollektivverkstads julutställning.

Text: Karin Kämsby
Foto: Karin Kämsby