VOLYM
  

Konstpedagogisk brasa
Länsmuseet Västernorrland

Det blev en mycket lyckad upptakt på Länsmuseets träff för våra konstpedagoger den 18 september -07. Ett 30-tal personer hade samlats från Sundsvalls Museum och Kulturskola, Örnsköldsviks Museum och Konsthall, Mittuniversitetet, Härnösands Konsthall och Gymnasium, Kramfors Konsthall, Landstinget, ABF, Volym och enskilda konstnärer.


Moderna Museets Lena Malm delade rikligt med sig av sitt glödande intresse för konstpedagogik

Moderna Museets ungdomsprojekt ZON MODERNA presenterades med stor entusiasm av konstnären och konstpedagogen Lena Malm. Museets vänder sig med detta projekt till tonåringar, en ofta försummad grupp. Här bjuds de på kunnig handledning och på möten med de konstnärer som deltar i någon av Moderna Museets aktuella utställningar. Dessutom får de tillgång till museets fantastiska verkstad med all tänkbar teknisk utrustning. 15-20 ungdomar ges med projektet ZON MODERNA möjlighet att vid flera tillfällen under en termin bygga upp ett eget förhållande till konst och konstnärer. Sådant kan leda till ett livslångt konstintresse. Flera av deltagarna har också återvänt till museet långt efter att deras projekt avslutats.

Även om konstpedagogiken nuförtiden anses ha hamnat i ett ”dilemma”, där de gamla argumenten från förr inte duger längre, tycks ändå en nytändning vara på väg, nu också i Västernorrland.

Torgny Åström