VOLYM
  

Konsten går åter iland på Ulvön i juli

För tredje året i rad genomförs i juli månad Konsten går iland på Ulvön. Likt tidigare är det konstnärerna Bill Olson och Lars Ahlström som ligger bakom projektet, ett konstnärligt arrangemang med fokus på konst och musik. Sedan i höstas har förberedelserna pågått, i riktning mot den hittills mest ambitiösa satsningen. De två första åren deltog sex återkommande konstnärer, men till i år ville man förnya och bredda utställningen. Tio helt nya konstnärer har inbjudits, däribland tre som nyss gått ut Konsthögskolan i Umeå. Dessutom har man bokat en mängd nationella och internationella musiker till musikdagen lördag 12 juli med inriktning på jazz och västindisk musik.

Vid en press- och mediainformation 26 maj ute på Ulvön delade Swedbank med Sparbanksstiftelsen Norrland ut ett bidrag till projektet med 50 000 kronor. En större satsning kräver också en större ekonomisk ram. Från en budget på 40 000 första året, via 90 000 året därpå, har man i år en ram på 205 000 kronor. Örnsköldsviks kommun bidrar med det största beloppet på 60 000, här ser kommunrådet Elvy Söderström evenemangets potential som ett kulturellt landmärke i norra delen av Höga Kusten. Dessutom har man fått bidrag från Nätterlunds stiftelse samt de båda landstingen i Västerbotten och Norrbotten. Utanför rena penningbidrag deltar en mängd större och mindre sponsorer i Örnsköldsvik och på Ulvön. Intresset för att stödja denna unika kultursatsning har således alltmer ökat, och med tanke på den gratisreklam Ulvön bland annat fick vid TV-sändningen på Valborg finns det naturligtvis stora förhoppningar på en smärre publikinvasion i sommar.

I Föreningshuset kommer fyra konstnärer delta, med måleri av Jenny Lundgren, Örnsköldsvik (tidigare bosatt och studerat i Wien), Karin Laaja, Umeå (tidigare Finland), Olof Ahlström, Sundsvall, samt fotografiska iscensättningar av Jan K Persson, Härnösand. Utomhus kommer installationer att byggas upp på ett flertal platser, med konstnärsparet Christoffer Fredriksson och Tina Eriksson, Umeå, samt konstnärerna Olof Broström, Göteborg, Klas Hällerstrand, Piteå och Christian Bergman från Södertälje. Ett samtidskonstprojekt med kultur i vidaste mening, ingående i Konsten går iland… men med egen budget, är konstnären Herman Lohes visionära återuppbyggande av den gamla dansbanan "Femöringen" mitt på Ulvön. Strax till vänster om Föreningshuset kommer snart arbetet igång med sikte på att vara klar till den planerade musikdagen. Då kommer legendarisk Duke Ellingtonjazz att framföras från en specialensemble, plus västindiska rytmer från reggaebandet Governor Andy och det 20 personer starka calypsobandet Cool Pans som spelar på oljefat.

Konsten går iland på Ulvön pågår under hela juli. Invigning sker tisdag 1 juli kl.12 i Föreningshuset.

Volym 2008-05-27