VOLYM
  

Ballong stiger mot skyn
Två nya konstverk invigda på skola i Härnösand

 


Mikael Arvidsson svarar på pressens frågor vid sitt nya drömska verk.

Har han släppt taget med vilja eller smet ballongen iväg av sig själv? Kommer den att försvinna ut genom fönstret? Mikael Arvidssons stora emaljmålning till Gerestasskolans nya idrottshall i Härnösand väcker frågan. Den lilla grabben i Nordingrås mäktiga landskap följer med blicken den röda ballongens färd.


Aino Näslund vid sina tre små emaljer, som enkelt och vackert
beskriver verksamheterna i huset.

©Aino Näslund/BUS 2007 "ev. titel"

På väggen intill anger tre mindre emaljmålningar av Aino Näslund med pictogram aktiviteterna i huset : Musik, idrott och teater; några notlinjer/strängar och kanske en cd, en voltande figur med rörelsen förtydligad med pil och en amfiteater. Enkelt, vackert och upplysande.


Gerestaskolans elever avtäcker den nya konsten,
som slagits in som stora presenter till dem.

Dessa verk avtäcktes och invigdes den 12 september. Ägaren, Härnösands kommunfastigheter, har stått för fiolerna, Härnösands Konsthall och KRO för initiativet. Mycket bra initiativ från alla inblandade, värt en livlig fortsättning. I synnerhet behöver den uppväxande generationen få rika möjligheter att bekanta sig med konstuttryck, likväl som med god litteratur, som det kan vara intressant att jämföra med.

Gerestaskolan är värd all uppmuntran. Här lever pedagogiskt nytänkande intimt samman med, för ovanlighetens skull, pedagogiskt nytänkt arkitektur. Självklart mår barnen och personalen bra i en sådan miljö. Självklart finns ett skapande förhållningssätt i sådan miljö. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. I onsdags tog man åter ett kliv i rätt riktning.

Torgny Åström
Text och foto
2007-09-14